Három Nagy Könyv oroszul Moszkvában

2007.10.08. 14:29
A gyermek- és ifjúsági irodalom, az olvasás és a kamaszvilág mai kultúrája a fő témája a kedden Moszkvában kezdődő BibliObraz (KönyvKép) fesztiválnak.

A harmadik KönyvKép fesztiválon Gárdonyi Géza Egri csillagok, Jókai Mór Az arany ember, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét is kézbe veheti az orosz olvasóközönség. "Mint emlékezetes, a Nagy Könyv pályázaton a magyar olvasók szavazatai alapján ezek is bekerültek a 12 legnépszerűbb olvasmány közé, az egyik legolvasottabb külföldi mű pedig Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája lett - ezért is lesz a negyedik, ráadás főszereplő a programban" - közölte a Balassi Intézet.

Három a magyar igazság címmel Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége ajánlja majd az orosz olvasók figyelmébe a három magyar "nagy könyvet", és olvassa fel kedvenc részletét oroszul A Mester és Margaritából.

A háromnapos fesztivál helyszíne a Kreml és a Vörös tér szomszédságában lévő, 7 ezer négyzetméteres Manyezs. A 25 négyzetméteres magyar standon 15 rendezvényen kap helyet a magyar kultúra, minden műfajban, a színháztól a videóig. A moszkvai Magyar Kulturális Központ orosz diákszínházi stúdiósai három epizódot adnak elő a három regényből a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes táncaival kísérve, áll a közleményben.

Az elmúlt 4 évben, a magyar évad keretében és a moszkvai Magyar Kulturális Központ közreműködésével több mint 50 magyar könyvet adtak közre oroszul, csaknem húsz kötetet a magyar ruszisztikai és orosz hungarológiai műhelyek közösen jelentettek meg.