Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kitelepítenék Michelangelo Dávid-szobrát

2008.01.18. 13:22
Évente több mint egymillió látogatót fogad az a belvárosi múzeum Firenzében, ahol a Dávid-szobor látható, és ez néha fennakadást okoz a városban. Vannak akik szerint viszont Dávid igen törékeny, ezért nem kéne mozgatni.

A város szélére költöztetnék a Dávid-szobrot Firenze központjából, hogy enyhüljön a zsúfoltság. A belváros közepén, a Galleria Dell'Accademia múzeumban kiállított márványszobrot évente 1,3 millió turista nézi meg. A várakozók sora gyakran a dóm előtti téren kígyózik. "Csak a rágóguminyomok eltakarítása az épület faláról egy vagyonba kerül minden évben" - nyilatkozott Leonardo Domenici polgármester.

Firenze vezetése egy külvárosi hangversenyterembe telepítené a szobrot, hogy tehermentesítse a centrumot. A költöztetésre azért is szükség van, mert három új villamosvonalat terveznek, és az egyik átmenne a dóm és az Accademia előtt.

Sokan attól tartanak, hogy a szerelvények okozta rezgés kárt tehet a reneszánsz épületekben. Mások a szoborköltöztetést is ellenzik. Úgy vélik, Dávidnak a toszkán főváros szívében van a helye, és különben sem szabad mozgatni. "A Dávid-szobor rendkívül törékeny, a költöztetés ezért nagyon kockázatos, és az egész olyan, mintha a Mona Lisát a párizsi körgyűrű szélére száműznék a Louvre-ból" - mondta Riccardo Mazzoni, az Il Giornale Della Toscana című lap szerkesztője.

Michelangelo Buonarotti 1504-ben elkészült alkotása nem először költözne. Kezdetben a városháza, a Palazzo Vecchio bejáratánál állt, 1873-ban aztán áthurcolták a múzeumba, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A 4,34 méter magas szobor sorsa körül egyébként gyakoriak a viták. Legutóbb például 11 évig tartott, mire a szakértők megállapodtak, hogy vizes borogatással tisztítják meg az egy nagy márványtömbből kifaragott szobrot az ötszáz éves kosztól. A munka végül 2003-ban kezdődött el, és két évig tartott.