Száz év után újra impresszionista kiállítás Pesten

2003.12.01. 17:25
December elsején a Szépművészeti Múzeumban megnyílt a Szépművészeti Múzeum, a budapesti Francia Intézet és a dijoni Musée des Beaux-Arts közreműködésével létrejött Monet és barátai című kiállítás.
A múzeum bejárati oszlopai között szemkápráztató, napszítta-sárga felirat: MONET. Odabenn a földszinti csarnokot félig megtölti a többszáz meghívott, a kamerák és a fotósok a helyükön, a diplomaták csendesen üldögélnek székükön, a leendő megszólalók utolsó pillantást vetnek papírjaikba.

Tekintse meg képeinket!
A múzeum igazgatója a kis emelvényen álló fémvázas plexi-pulpitushoz lép, üdvözli a francia nagykövetet és az "érkező Hiller Istvánt", aki - gyanúm szerint - valahol belegabalyodhatott egy barokkosabb körmondatába.

A nagykövet örült, hogy itt lehet a nagyon szép Szépművészeti Múzeumban a kiállításon, mely a francia kulturális év csúcseseménye, mintegy felteszi a pontot vagy koronát az eseménysorozatra. Megosztotta a közönséggel impresszióit is az impresszionizmusról. "Az impresszionisták a színek, fények, formák felszabadítói. Adják át magukat érzéseiknek - javasolta -, és képzeljék hozzá az illatokat. Éljen francia-magyar barátság!"

A nagykövetet a Francia Intézet igazgatója követte, aki hosszas művészettörténeti fejtegetésbe kezdett a barátságról és a művészek egymásrahatásáról, negyedórás beszéde végén pedig kijelentette, a kiállítás "himnusz a barátsághoz", a francia-magyar barátsághoz.

Egy tízperces Debussy-mű után sorra került Hiller István kultuszminiszter is. "Ha őszinte akarok lenni, nem is kezdhetem másként, mint hogy mennyire örülök, hogy a nagyszabású kiállítások kedvelőinek nem kell Bécsbe utazniuk. Most hozzánk zarándokolhatnak a művészetek kedvelői" - kezdte megnyitó beszédét, melyet úgy fejezett be, hogy "Monet és barátai! Isten hozott benneteket Budapesten".

Klikk a képre!
Gondolatai közül kiemelném még, hogy ez a kiállítás "egy csoda, de a csoda mellett szimbólum is", mégpedig az európai uniós együttműködés szimbóluma.

Az esemény leginkább embert próbáló része talán az volt, amikor a többszáz meghívott két ajtón beözönlött a múzeum frissen felújított nyolc termébe, ahol tematikus válogatásban láthatók Monet, Manet, Sisley, Boudin, Renoir, Seurat és mások festményei.

Bár több mint 90 éve nem volt Budapesten impresszionista kiállítás, feladtuk a küzdelmet a tömeggel. Ma még inkább otthon lapozgatjuk albumainkat, de holnaptól ez nem így lesz.