Kalapács alatt a legdrágább Munkácsy-kép

2003.11.27. 15:02
A tizedszer megrendezett Antik Enteriőr régiségkiállítás és -vásár csütörtöktől vasárnapig látogatható a Műcsarnokban. Megtekinthető a hazai árverések történetének eddigi legmagasabb kikiáltási áráról, hetvenötmillióról induló Munkácsy-kép is.
Az idei mustrán a magyarországi műkereskedelem képviseletében 55 galéria állít ki, 1500 négyzetméteren tízezer műtárgyat, mondta el Galambos Sándor, a rendező Partner és 2000 Kft. társ ügyvezetője szerdán a rendezvénynek otthont adó intézményben tartott sajtótájékoztatón. "A műtárgypalettán a legrangosabban a festészet képviselteti magát" - fogalmazott. Gazdagítják a látnivalók sorát bútorok, porcelánok, ötvösmunkák, ékszerek, textíliák, szőnyegek, valamint antikvár kiadványok is.

Kieselbach Tamás galériatulajdonos a vásár alkalmából jelentette meg magyar és angol nyelven A modern magyar festészet 1892-1919 című kötetet. A 648 oldalas, csaknem ezer színes reprodukciót tartalmazó kiadvány 61 múzeum és 146 jelentős magángyűjtemény legszebb képeiből ad válogatást. Az Antik Enteriőr 2003 kiállításra a rendezők ezúttal is mintegy tizenötezer érdeklődőt várnak. Az esemény társrendezvényeként kiállítás tekinthető meg a Műcsarnokban Egry József munkáiból.

A legdrágább licit

Munkácsy Mihály: Poros út
A festmények sorában is kiemelkedő Munkácsy Mihály Poros út I. című műve. A két világháború között a Vida-gyűjtemény részét képező festmény egyike annak a négy alkotásnak, amelyek tavaly kerültek vissza a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből a háború alatt Auschwitzben elpusztult egykori tulajdonos, Vida Jenő külföldön élő örököseinek birtokába.

Az azonos címmel megfestett két, egyenlő értékű variáció másik darabja a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van. A Munkácsy-alkotás december 15-én kerül kalapács alá, a Mű-Terem Galéria árverésén, hetvenötmillió forintos kikiáltási áron.