Nemes Nagy Ágnes eddig ismeretlen krimijét adják ki

2004.11.24. 13:54
Az öt fenyő című, 78 gépelt oldalas regény a lírai műveiről ismert szerző egyetlen prózai műve. A regény két nagy író, Szerb Antal Utas és holdvilága, valamint Ottlik Géza Hajnali háztetők című műveinek hatását tükrözi
Az öt fenyő című, 78 gépelt oldalas regényt 1945 nyarán írta Nemes Nagy Ágnes az akkori férje, Lengyel Balázs emlékei szerint - mondta a szegedi irodalomtörténész, aki a művet sajtó alá rendezi.

A keletkezésének 60. évfordulóján megjelenő regény azért érdemel nagy figyelmet, mert szerzőjének tisztán lírai az életműve, csak versek és költészeti témájú esszék ismertek tőle. "Ezért mondhatjuk talán joggal a műről, hogy irodalomtörténeti csemege, szenzáció" - közölte.

Balogh Tamás elmondta: a regény keletkezésének dátuma arra utal, hogy a költőnő eredetileg prózaírónak készülhetett, ugyanis az első verseskötete egy évvel később, 1946-ban jelent meg.

Nemes Nagy Ágnes egy életmű-interjúban megemlítette az alkotást, de cím nélkül, s azt is lehet tudni, hogy legalább kétszer gondolkodott a kiadásán; erre utal a gépiraton látható kétfajta javítás.

Lengyel Balázs - mint jogörökös - Balogh Tamás hosszas rábeszélésére járult hozzá a regény kiadásához.

"Az öt fenyő irodalomtörténeti értéke fölülmúlja a szöveg esetleges kisebb-nagyobb hibáit, egyenetlenségeit. A regény egy kezdő műve, ugyanakkor nyelvezete nagyon finom, megelőlegezi a kései Nemes Nagy Ágnest" - mondta Balogh Tamás.

A regény két nagy író, Szerb Antal Utas és holdvilága, valamint Ottlik Géza Hajnali háztetők című műveinek hatását tükrözi - tette hozzá.

Nemes Nagy Ágnes művéhez egy kétoldalas, aláírás nélküli lektori jelentés tartozik, amely biztató pályakezdésként bírálja el a kéziratot, ám nem javasolja kiadásra. Ugyanakkor Schöpflin Aladár - aki akkor a Franklin Kiadó vezetője volt - jónak értékelte a regényt a költőnő visszaemlékezései szerint.

Az öt fenyő műfaja krimi, amely fiatal művészettörténészek világában játszódik.

A Tiszatáj című Szegeden szerkesztett irodalmi folyóirat decemberben két fejezetet és egy bevezető jegyzetet közöl kedvcsinálónak a regényből - mondta Balogh Tamás.