Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Egri csillagok a kedvenc

2005.12.15. 22:35
A brit mintára rendezett mozgalom eredménye arra enged következtetni, a magyar agyvelőben az általános iskola hagyja a legmélyebb nyomokat. Az Egri csillagok nyert, Vizi E. Szilveszter élő adásban gutenbergezett.
Befejeződiött A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék; a Magyar Televízió csütörtök esti, élő adásában kiderült, hogy az általános iskolai kötelező olvasmányok hagyták a legmélyebb nyomokat a magyar olvasókban.

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye lett Magyarország kedvenc könyve 2005-ben.

Szabó Magda - akinek Abigél című regénye egyike volt a döntőbe jutott három könyvnek - a kórházból telefonon a műsor részvevőinek elmondta, hogy már jobban van. Az írónő szombaton keringési zavarok miatt váratlanul rosszul lett Palermóban, ahová azért érkezett, hogy átvegye Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerését, a Mondello-díjat Az ajtó című regényéért. Az írónőt hétfőn, katonai különrepülőgéppel hozták haza.

Gárdonyi műve végig vezetett

A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék döntőjébe Gárdonyi Géza és Szabó Magda regénye mellett Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve jutott be; a legkedveltebb olvasmányra sms-ben és telefonon a műsor végéig lehetett voksolni.

A műsorban - amelynek vendégei között volt Bozóki András kulturális miniszter, Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is - ismertették: az országos játékban a szavazatok száma már az első fordulóban több volt, mint a mintául szolgáló BBC-műsorban. A februárban kezdődött mozgalomba, amelyben minden magyarul megjelent regényre lehetett voksolni, különféle programokkal 1400 könyvtár, 500 könyvesbolt 1300 iskola kapcsolódott be.

A nagy könyv játék áprilisban zárult első fordulójában, amikor kiderült a száz legjobb könyv listája, a csütörtöki végeredménnyel megegyező módon az Egri csillagok lett a legnépszerűbb regény, amelyet A Pál utcai fiúk, valamint J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye követett.

A film kényszerít

Vizi E. Szilveszter a műsor végén azt mondta: időszerű a Gutenberg-galaxis reneszánsza, hiszen a könyv változatlanul nagyon fontos szerepet játszik az egyén fejlődésében. Az ember szinte együtt él és gondolkodik a szereplőkkel az olvasás heteiben; az olvasás tartós, a film ezzel szemben csak 1-2 órás, a nézőre kényszerített szerepeket kínáló élményt jelent.

Harsányi László úgy nyilatkozott, még nem tudja, milyen formában lesz folytatása A nagy könyv programnak, a könyvtárakat mindenesetre szeretnék ellátni a legnépszerűbb olvasmányokkal.