Az Egri csillagok a kedvenc

2005.12.15. 22:35
A brit mintára rendezett mozgalom eredménye arra enged következtetni, a magyar agyvelőben az általános iskola hagyja a legmélyebb nyomokat. Az Egri csillagok nyert, Vizi E. Szilveszter élő adásban gutenbergezett.
Befejeződiött A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék; a Magyar Televízió csütörtök esti, élő adásában kiderült, hogy az általános iskolai kötelező olvasmányok hagyták a legmélyebb nyomokat a magyar olvasókban.

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye lett Magyarország kedvenc könyve 2005-ben.

Szabó Magda - akinek Abigél című regénye egyike volt a döntőbe jutott három könyvnek - a kórházból telefonon a műsor részvevőinek elmondta, hogy már jobban van. Az írónő szombaton keringési zavarok miatt váratlanul rosszul lett Palermóban, ahová azért érkezett, hogy átvegye Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerését, a Mondello-díjat Az ajtó című regényéért. Az írónőt hétfőn, katonai különrepülőgéppel hozták haza.

Gárdonyi műve végig vezetett

A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék döntőjébe Gárdonyi Géza és Szabó Magda regénye mellett Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve jutott be; a legkedveltebb olvasmányra sms-ben és telefonon a műsor végéig lehetett voksolni.

A műsorban - amelynek vendégei között volt Bozóki András kulturális miniszter, Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is - ismertették: az országos játékban a szavazatok száma már az első fordulóban több volt, mint a mintául szolgáló BBC-műsorban. A februárban kezdődött mozgalomba, amelyben minden magyarul megjelent regényre lehetett voksolni, különféle programokkal 1400 könyvtár, 500 könyvesbolt 1300 iskola kapcsolódott be.

A nagy könyv játék áprilisban zárult első fordulójában, amikor kiderült a száz legjobb könyv listája, a csütörtöki végeredménnyel megegyező módon az Egri csillagok lett a legnépszerűbb regény, amelyet A Pál utcai fiúk, valamint J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye követett.

A film kényszerít

Vizi E. Szilveszter a műsor végén azt mondta: időszerű a Gutenberg-galaxis reneszánsza, hiszen a könyv változatlanul nagyon fontos szerepet játszik az egyén fejlődésében. Az ember szinte együtt él és gondolkodik a szereplőkkel az olvasás heteiben; az olvasás tartós, a film ezzel szemben csak 1-2 órás, a nézőre kényszerített szerepeket kínáló élményt jelent.

Harsányi László úgy nyilatkozott, még nem tudja, milyen formában lesz folytatása A nagy könyv programnak, a könyvtárakat mindenesetre szeretnék ellátni a legnépszerűbb olvasmányokkal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Vennék
  • Bankszámla