Az ál-Demszky és a cicanadrág

2003.01.16. 16:25
Bár márciusban fejeződik be a Duna Mozi felújítása, a szerkezetkész objektum már sejtetni engedi a leendő Odeon-Lloyd Mozi halvány sziluettjét. A por még száll, a hangulat mégis parádés: főpolgármester-klón, káposztás hasés szívrablás és gázpalack.
Galéria
Az úr, aki nem Demszky
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Kis híján politikai botrányba fulladt a két éve zárva tartó Duna Mozi sajtóbejárása, de idővel rájöttünk, hogy az ál-Demszky, akit lelkesen követtünk, nem is hasonlít az igazira. Egyelőre a nyersbeton uralkodik a félkész beltérben, de ez nem akadályozta meg etelét, hogy cicanadrágos mozgásművészt vizionáljon a leendő kisszínpadra, majd kikezdjen egy pogácsával táplálkozó lánnyal, csak azért, mert úgy nézett ki, mint egy híresség.

Félre az érzelmekkel, elvégre nem azért látogattuk meg a leendő Odeon-Lloyd mozit, hogy erdeti funkcióját figyelmen kívül hagyva máris fülledt bécsiperec-szagú orgiát rendezzünk. A Duna mozit jelenlegi állapotában nem tekinthetjük másnak, mint építési területnek. A sziluett már felsejlik néhol, márciusig azonban a por-beton-gipszkarton-gázpalack négyes uralja az objektumot.

Demszky Gábor főpolgármester volt az első, akit megpillantottunk a leendő mozi-színházterem egyelőre zsöllyétlen középpontjában álldogálni. Később az ismert politikust helyiségről helyiségre követve egészen a videotékáig jutottunk, ahol az ismert liberális entitás ígéretének megfelelően megtekinthettük a belső terek leendő színvilágát (bordó). Aztán egészen közelről készítettem fotókat a főváros vezetőjéről, míg olyan furcsán kellemetlen érzésem nem támadt, mint amikor az ember nem tudja eldönteni, hogy hallucinál, vagy Mester Ákos tényleg bemászott a vesetáskájába és deréktájon kapirgálja. Jobban megnéztem az alanyt, és be kellett látnom, hogy ez nem Demszky Gábor. Nem baj, talán még életében nem fényképezték ennyit és ilyen közelről.

Galéria
A leendő előtér
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Végtelen csalódottságunkban a tényekre kezdtünk figyelni. A mozitechnikáról nem esett szó, megtudtuk viszont, hogy nem kevesebb, mint 100 + 20 (mobil) férőhely áll az igen tisztelt mozilátogató közönség rendelkezésére a teremben, az ígéretek szerint barátságos, európai sortávolsággal. A vászon előtt apró színpadot alakítottak ki, ami tökéletesen alkalmas köszönőbeszédek, latexruhás mozgásperformanszok és versmondóversenyek megrendezésére.

A mozi előterében kávézó és gázpalack várja a látogatókat. (A gázpalackokat lehet, hogy elszállítják az építkezés befejeztével, erről hamarosan tényfeltáró cikksorozatban tájékoztatjuk olvasóinkat.)

Galéria
Demózsöllyék
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
A moziterem mögött felszabadult helyre költözik majd az ideiglenesen a régi Duna előterébe zsúfolt Odeon videotéka, ahol két szinten kölcsönözhet illetve vásárolhat a házimozis keménymag. Megállapítottuk továbbá, hogy káposztás hasé fogyasztása közben nem illik kimondani a "mézes meleg tej" kifejezést. "Nevetve nevelés!" - kiáltanám Laci arcába, aztán mégsem.

A büféasztalon elhelyezett káposztás hasékkal eddig visszafogottan szemező etele egyszer csak felélénkült, mert meglátott egy csajt, aki "nagyon ismerős, mintha tévés lenne, talán Vivapluszos". Miközben két jól táplált filmesztétát próbáltam a filmvászon elé épített - pódiumbeszélgetések megtartására éppen ideális méretű - kisszínpadra álmodni, partnerem eltűnt celebre vadászni, majd extatikus állapotban tért vissza.
- Végre belenéztem a szemébe.
- És mit láttál ott?
- Betegesen bársonyos melegséget - mondta, aztán gyorsan távoztunk a helyszínről.