Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Musical 150 millióból

2002.11.13. 18:58
Minden idők legdrágább magyar színházi produkciója lesz a Madách Színházban jövő nyáron bemutatott Operaház fantomja. Andrew Lloyd Webber világhírű musicalét először a világon nálunk mutatják be az eredetitől eltérő változatban.
November végén zárul le a háromfordulós szereplőválogatás Andrew Lloyd Webber Az Operaház fantomja című musicaléhez. A budapesti Madách Színházban 159 jelentkező közül választják ki azt a 18-20 művészt, akik bekerülnek a világhírű zenés produkció végleges szereposztásába. A darab hét fő karaktere közül Christine szerepére várakoznak a legtöbben, köztük olyan ismert nevek, mint Oroszlán Szonja, Balla Eszter és Szinetár Dóra. Kaszás Attila, Mikó István és Szerednyey Béla - más-más szerepekre - szintén bekerültek a végső válogatásba.

A Macskák után ez a második nemzetközi siker

A Madách Színházban színre vitt Operaház fantomja lesz az első a világon, melyhez Andrew Lloyd Webber - a darab szerzője - megadta az engedélyt, hogy a szigorú koreográfiától és más - komoly anyagi következményekkel járó - licencektől eltérően mutassák be a közönségnek. A világhírű brit zeneszerző, akinek olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Macskák, a Jézus Krisztus Szupersztár, a József, az Evita, nem először kedvez a Madách Színháznak, hiszen ebben a teátrumban mutatták be először a Macskákat a mostanihoz hasonló un. "non-replica", azaz az eredeti produkciótól eltérő változatban 1983-ban.

Jövő júniustól három évig
Zenei tehetsége mellett az üzleti érzékéről is ismert Webber nemzetközi szórakoztatóipari vállalatán, a Really Useful Group-on (RUG) keresztül "lízingelteti" produkcióit, több milliárdos forgalomat bonyolítva évente a különböző jogdíjakból, ezért különösen kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Madách Színház - rengeteg nemzetközi pályázó mellett - immár másodszorra nyerte el egy produkció "non-replica" megvalósítási jogát. (Csak a Fantom jegybevételeiből eddig 1,3 milliárd (!) fontot, azaz közel 490 milliárd forintot kaszált a RUG. Lásd még keretes írásunkat.)

Webber vállalata bólint rá a költségvetésre is

Az Operaház fantomja alkotói stábja már hetekkel ezelőtt összeállt, többen közülük - így Szirtes Tamás rendező és Seregi László koreográfus - részt vettek már a több mint 1100 előadást megélt Macskák létrehozásában is. A produkció zenei vezetője Kocsák Tibor, díszlettervezője Kentaur, a jelmezeket Vágó Nelly tervezi.

Fantomszámok
Az Operaház fantomjá-t 1986-ban mutatták be először a londoni Her Majesty's Theater-ben. Itt az évek során több mint 6000 alkalommal adták elő a darabot.

Az őspremier óta 18 ország 99 városában közel 60 millió néző látta a produkciót.

Az eredeti angliai szereposztással felvett hanglemez volt az első olyan musical, ami zenei toplisák élére került. A felvételt több mint 2 millió példányban vásárolták meg Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban.

A produkció elnyert több tucat nemzetközi színházi díjat, köztük a Broadway-en kiosztott Tony-díjat is.

Bár az alkotók eltérhetnek az utolsó szögig és mozdulatig előírt eredeti verziótól, a darab létrehozását folyamatosan felügyeli a Really Useful Group produkciós igazgatója. Webber vállalata bólint rá a fordításra (Galambos Attila), a szereposztásra, a díszletre, a műsortervre és a költségvetésre is.

A produkció büdzséje 100-150 millió forint, ami több mint ötszöröse az eddigi legdrágább hazai színházi produkciónak. Szirtes Tamás lapunknak elmondta, hogy az összeg fedezi a darabhoz szükséges színpadtechnikai átalakításokat is. A rendező üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy Webber vállalata milyen arányban részesül a produkció bevételeiből.

A jegyárak is rekordot döntenek

A különleges hang- és látványeffektekkel tarkított gigászi előadás premierjét júniusban tartja a Madách Színház, és - a hároméves szerződés szerint - az első évben 150, az azt követő szezonban 125-125 alkalommal adják majd elő. Mivel a darab kihasználja a színház teljes kapacitását, más előadást nem is tűznek műsorra a Fantom mellett. Nem csak a költségvetés, hanem a jegyárak is rekordot döntenek: előzetes kalkulációk szerint a VIP-, a földszinti- és az emeleti jegyek 8 000, 4-5 000, illetve 900 forintba kerülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!