Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Musical 150 millióból

2002.11.13. 18:58
Minden idők legdrágább magyar színházi produkciója lesz a Madách Színházban jövő nyáron bemutatott Operaház fantomja. Andrew Lloyd Webber világhírű musicalét először a világon nálunk mutatják be az eredetitől eltérő változatban.
November végén zárul le a háromfordulós szereplőválogatás Andrew Lloyd Webber Az Operaház fantomja című musicaléhez. A budapesti Madách Színházban 159 jelentkező közül választják ki azt a 18-20 művészt, akik bekerülnek a világhírű zenés produkció végleges szereposztásába. A darab hét fő karaktere közül Christine szerepére várakoznak a legtöbben, köztük olyan ismert nevek, mint Oroszlán Szonja, Balla Eszter és Szinetár Dóra. Kaszás Attila, Mikó István és Szerednyey Béla - más-más szerepekre - szintén bekerültek a végső válogatásba.

A Macskák után ez a második nemzetközi siker

A Madách Színházban színre vitt Operaház fantomja lesz az első a világon, melyhez Andrew Lloyd Webber - a darab szerzője - megadta az engedélyt, hogy a szigorú koreográfiától és más - komoly anyagi következményekkel járó - licencektől eltérően mutassák be a közönségnek. A világhírű brit zeneszerző, akinek olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Macskák, a Jézus Krisztus Szupersztár, a József, az Evita, nem először kedvez a Madách Színháznak, hiszen ebben a teátrumban mutatták be először a Macskákat a mostanihoz hasonló un. "non-replica", azaz az eredeti produkciótól eltérő változatban 1983-ban.

Jövő júniustól három évig
Zenei tehetsége mellett az üzleti érzékéről is ismert Webber nemzetközi szórakoztatóipari vállalatán, a Really Useful Group-on (RUG) keresztül "lízingelteti" produkcióit, több milliárdos forgalomat bonyolítva évente a különböző jogdíjakból, ezért különösen kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Madách Színház - rengeteg nemzetközi pályázó mellett - immár másodszorra nyerte el egy produkció "non-replica" megvalósítási jogát. (Csak a Fantom jegybevételeiből eddig 1,3 milliárd (!) fontot, azaz közel 490 milliárd forintot kaszált a RUG. Lásd még keretes írásunkat.)

Webber vállalata bólint rá a költségvetésre is

Az Operaház fantomja alkotói stábja már hetekkel ezelőtt összeállt, többen közülük - így Szirtes Tamás rendező és Seregi László koreográfus - részt vettek már a több mint 1100 előadást megélt Macskák létrehozásában is. A produkció zenei vezetője Kocsák Tibor, díszlettervezője Kentaur, a jelmezeket Vágó Nelly tervezi.

Fantomszámok
Az Operaház fantomjá-t 1986-ban mutatták be először a londoni Her Majesty's Theater-ben. Itt az évek során több mint 6000 alkalommal adták elő a darabot.

Az őspremier óta 18 ország 99 városában közel 60 millió néző látta a produkciót.

Az eredeti angliai szereposztással felvett hanglemez volt az első olyan musical, ami zenei toplisák élére került. A felvételt több mint 2 millió példányban vásárolták meg Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban.

A produkció elnyert több tucat nemzetközi színházi díjat, köztük a Broadway-en kiosztott Tony-díjat is.

Bár az alkotók eltérhetnek az utolsó szögig és mozdulatig előírt eredeti verziótól, a darab létrehozását folyamatosan felügyeli a Really Useful Group produkciós igazgatója. Webber vállalata bólint rá a fordításra (Galambos Attila), a szereposztásra, a díszletre, a műsortervre és a költségvetésre is.

A produkció büdzséje 100-150 millió forint, ami több mint ötszöröse az eddigi legdrágább hazai színházi produkciónak. Szirtes Tamás lapunknak elmondta, hogy az összeg fedezi a darabhoz szükséges színpadtechnikai átalakításokat is. A rendező üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy Webber vállalata milyen arányban részesül a produkció bevételeiből.

A jegyárak is rekordot döntenek

A különleges hang- és látványeffektekkel tarkított gigászi előadás premierjét júniusban tartja a Madách Színház, és - a hároméves szerződés szerint - az első évben 150, az azt követő szezonban 125-125 alkalommal adják majd elő. Mivel a darab kihasználja a színház teljes kapacitását, más előadást nem is tűznek műsorra a Fantom mellett. Nem csak a költségvetés, hanem a jegyárak is rekordot döntenek: előzetes kalkulációk szerint a VIP-, a földszinti- és az emeleti jegyek 8 000, 4-5 000, illetve 900 forintba kerülnek.