Olbrychski botrányos akciója a Nácik fotókiállításon

2000.11.20. 12:34
Daniel Olbrychski világhírű lengyel filmszínész pénteki akciója óta tömegek ostromolják a varsói modern művészet kiállítócsarnokát, a Zachetát, hogy láthassák a botrányt okozó Nácik című kiállítást, de hiába, mert a tárlatot bezárták, és rendőrök biztosítják az épületet.

Daniel Olbrychski: " A művészetben is léteznie kell tisztességnek."
Régen váltott ki olyan heves érzelmeket művészeti esemény, mint a Piotr Uklanski által rendezett Nácik című kiállítás. A 164 fénykép világhírű filmszínészeket ábrázol (köztük lengyeleket) különböző filmszerepekben, náci egyenruhában. A kiállítás rendezője azt állítja, ő nem akarta megbélyegezni Olbrychskit és a többi színészt, szándéka az volt, hogy bemutassa, milyen karizmatikus hősöket teremtenek egyes filmek a nácikból. Nem számított ilyen heves reakciókra, hiszen a tárlat már a Nyugatot is megjárta, ahol nem kísérték botrányok.

Olbrychski péntek délután felöltőben ment be a kiállításra, amely alatt kardot rejtegetett. A nyugdíjas jegyszedő beengedte, noha a filmszínésznek - mint bárki másnak - le kellett volna tennie kabátját a ruhatárban. A teremben már várt rá egy forgatócsoport. Olbrychski ekkor előrántotta a kardot, és három képet, amelyek Jan Englertet, Stanislaw Mikulskit és Jean-Paul Belmondót ábrázolták náci egyenruhában, összekaszabolt, az őt magát ábrázoló két képet pedig leakasztotta a falról, és magával vitte. Akcióját több jelenlévő megtapsolta.

Anda Rottenberg, a galéria igazgatója szerint Olbrychski így akarta magát népszerűsíteni. Bejelentette, hogy kénytelen volt elbocsátani a nyugdíjas jegyszedőt, aki a színészt beengedte. Az Olbrychski által okozott kár 60 ezer dollár (a kiállítást be kellett zárni), amit peres úton fognak követelni a színésztől.

Maga Olbrychski úgy nyilatkozott, hogy a művészetben is léteznie kell tisztességnek, amely határokat szab az efféle ötleteknek. A fiatal nemzedéket, amely nem élte át a német megszállást, megzavarhatják az ilyen kiállítások. Azok a filmek, amelyekből a képeket vették, kivétel nélkül náciellenes alkotások, ráadásul a kiállítás szervezői nem kérték a művészek engedélyét képmásuk ilyen összefüggésben történő bemutatásához. Azt mondta, hogy akciójához több, a tárlaton szereplő színész kollégája hozzájárulását megszerezte.

Az esetről nagy terjedelemben tájékoztatott a lengyel sajtó, bemutatta a televízió egyes csatornájának péntek esti híradója, a Radió Zet kereskedelmi rádió reggeli műsorában politikusok vitatkoztak róla. Vannak, akik helyeslik, mások pedig elítélik Olbrychski akcióját. Sokak véleménye szerint mind a kiállításnak, mind a színész akciójának provokatív jellege volt.

(Forrás: MTI)