Megkerült az Orsós Madonna

2007.10.05. 10:50
Leonardo da Vinci egyik ismert műve 2003 óta világ tíz legkeresettebb műtárgya közt volt, de most Glasgow-ban megtalálták.

A skót rendőrség megtalálta azt a négy évvel ezelőtt ellopott Leonardo da Vinci-festményt, amelyet egy skót kastélyból emeltek el magukat turistának álcázó tolvajok.

A rendőrségi közlemény szerint kiterjedt nyomozás után végül Glasgow-ban bukkantak rá csütörtökön. Az ügyben négy embert letartóztattak.

A Madonnát a kis Jézussal ábrázoló festményt Leonardo XII. Lajos francia király államtitkára számára készítette 1500 és 1510 között. A mű két változata ismert: a 2003 augusztusában eltűnt skóciai példány a múlt hónapban elhunyt Buccleugh herceg tulajdonában volt a Drumlanrig kastélyban, ami a királyság egyik legremekebb magángyűjteményének adott helyt. A másik az Egyesült Államokban található.

A szakértők által stílusa és hangulata miatt gyakran a Mona Lisához hasonlított mű értékét minimum 20 millió fontra (hétmilliárd forintra) becsülték. A festmény biztosítói annak idején hatszámjegyű összeget ajánlottak fel a nyomravezetőknek, és a világ első tíz legkeresettebb lopott műtárgya között tartották számon.