Orwell-évet rendez a XX. Század Intézet

2002.12.17. 12:48
George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából Orwell-évet rendez januártól a XX. Század Intézet. Schmidt Mária a Terror Házában tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kulturális év alatt az "1984" írójával kapcsolatos időszaki kiállításokat, filmklubot szerveznek, illetve esszé-, képzőművészeti- és videoklip-pályázatot hirdetnek.
A XX. Század Intézet által szervezett januárban kezdődő kulturális év célja, hogy minél szélesebb közönség ismerje meg George Orwell "gazdag és komplex életművét". "Bár nem tudtunk az '1984' születéséről, mert éppen a Rajk-perrel és a Mindszenty-perrel voltunk elfoglalva, Orwell művei hozzánk is szólnak, rólunk is szólnak" - mondta el a keddi sajtótájékoztatón Scmidt Mária, a XX. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A rendezvénysorozat alatt filmklub indul, ahol levetítik az összes "Állatfarm" és "1984" filmfeldolgozást, de műsorra tűznek más totalitárius rendszerekkel foglalkozó játékfilmeket is (pl. Brazil). A vetítéssorozat mellett "Ki volt Orwell?" címmel életmű-kiállítás nyílik a Terror Házában. Az író születésnapjának 100. évfrodulóján - június 25-én - nyíló tárlat a rendezők szerint bemutatja, hogy "Orwell nem esett a a kor értelmiségi idealizmusa csábításának áldozatul".

Az évforduló alkalmából a XX. Század Intézetet létrehozó Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány esszé-, képzőművészeti- és videoklip-pályázatot hirdet. Míg a közép-, főiskolások és doktoranduszok számára meghirdetett esszépályázatra előre meghatározott témákban várnak pályamunkákat, a képzőművészeti- és videoklip-pályázatok témái nem kötöttek.

A kulturális év kapcsán külön website is indul, a www.orwell.hu oldal a létrehozók reményei szerint szakmai fórumként is működik majd.

George Orwell - életrajz
George Orwell (eredeti nevén Eric Blair)
1903 Motihari, Bengal, India - 1950 London
Indiában, brit gyaramati tisztviselő családban született.
1928-29-ben Angliában és Franciaországban alkalmi munkákból élt, néha koldulásból és csavargásból.
1936-ban házasodott meg.
Eleinte tudósítóként, később POUM (katalón trockista szervezet) milicistaként részt vett a spanyol polgárháborúban, ahol megsebesült. (polgárháborús élményeiről írt Hódolat Katalóniának c. könyvét a nemzetközi baloldal támadta.)
A világháborúban tudósítóként és tárcaíróként dolgozott a BBC-nél, a Tribune-nál és az Observer-nél. A Home Guard őrmestere volt.
1945-ben megírta az Állatfarmot.
A háború után a megszállt német területeken tudósító.
Felesége 1945-ös halála után 1949-ben ismét megházasodott.
1948-ban megírta az 1984-et.
Tuberkolózisban halt meg, 46 éves korában.

forrás: orwell.hu