Már Picasso is megérzi a válságot

2008.10.28. 17:06
Hivatalosan személyes okokkal magyarázták, hogy mégsem árverezik el Picasso egy 1909-ben készült, kubista művét. Szakértők szerint egyszerűen arról van szó, hogy a világgazdasági válság miatt mostanában

Visszavonták a Sotheby,s aukciós ház november 3-ra meghirdetett New York-i árveréséről Pablo Picasso egyik festményét, amelynek várható leütési árát 30 millió dollárra (több mint 6,3 milliárd forint) becsülték - jelentették be kedden Londonban.

Az Arlequin című, 1909-ben született kubista alkotás az árverés legfőbb tételének ígérkezett, eladója "magántermészetű okokkal" indokolta döntését a Sotheby,s szóvivője szerint.

Mindazonáltal a váratlan fordulat összefüggésben állhat azzal, hogy az utóbbi időben többször is előfordult, hogy híres alkotások nem érték el a liciteken a várt árat, ami sokak szerint azt jelzi, hogy a gazdasági világválság "begyűrűzik" a művészeti piacra.

Az Arlequin, amely zöld, rózsaszín, jáde és borostyán színekben ábrázol egy bohócfigurát, több mint 50 éven át Enrico Donati szürrealista festő birtokában volt. Donati áprilisban meghalt, az árverésre az örökösök bocsátották a most visszavont művet.

A Christie,s és a Sotheby,s jövő heti New York-i árveréseit fontos próbatételnek tekintik a szakértők arra vonatkozólag, hogy valóban elérte-e a válság az általánosan elismert világhírű művészeti alkotások eddig biztosnak vélt piacát.

Májusban a két ház által rendezett impresszionista és modern művészeti aukciókon még több mint 500 millió dollár volt a teljes forgalom.