Aliz
6 °C
14 °C

Van Goghot minden háztartásba

2006.11.22. 22:01
Szerdán nyitott meg a Szépművészeti múzeum új boltja, ahol az eddig megszokott ajándéktárgyak és a vadiúj berendezés mellett egy print on demand (PoD) szolgáltatást is beindítottak. A fejlesztés láttán Bán László múzeumigazgató szerint a Van Gogh múzeum alkalmazottai is elismerően csettintettek. Ilyen még nekik sincs.
"A lényeg, hogy a látogatók a múzem boltjában egy érintőképernyős terminálon kiválaszthatják kedvenc műalkotásukat, amit pár perccel később hosszú élettartamú művészi nyomat formájában vihetnek haza - ismertette a szolgáltatást Bán László az alkalomból tartott sajtótájékoztatón. - A rendszer beüzemelésére a múzeum 50 millió forintot kapott a Kulturális Minisztériumtól. A cél az, hogy a Szépművészeti látogatói elmondhassák, nagyszerű kiállítást láttak, és nagyszerű ajándékokat vittek haza."

Az ötlettel Szeklencei Tamás, a Poszterfotó Kft. ügyvezető igazgatója kereste meg a Szépművészetit. A 94 óta működő cég 2004 óta foglalkozik művészi nyomatok gyártásával, kortárs alkotók számára például a rézkarchoz hasonló zárt sorozatokat nyomtatnak. Ezeket aláírással, sorszámmal és hologramos tanúsítvánnyal hitelesítik.

"Próbálják ki, és mondják el minél több embernek" - bíztatta az egybegyűlteket a nyomtatót biztosító HP képviselője, Hidegkuti Gergely. Eleget is tettünk a felkérésnek, és az elsők között tapogattuk össze a szupermodern PoD terminálokat, míg a többiek leragadtak a svédasztalnál. Kezelő nélkül azonban nehezen találtuk fel magunkat, nem értettük például, hol a választék.

Hová fúrjam fel a Renoirt, anyukám?

Az abc-sorrend szerint böngészhető katalógusban a K, I, J betűknél egy fia képet nem találtunk, van viszont festmény Van Gogh, Raffaello, El Greco, Monet, Gaugin ecsetéből, a kiállítások és művészettörténetkönyvek unalomig ismert, rideg klasszikusai. Összesen harminchat darab. A lapozgatás hol működött, hol nem, de végül csak betörtük a gépeket.

Vásárlásra ugyan nem adtuk a fejünket, a kisebb, 50x70 centis művészi nyomat 5500 forint, a 60x90-es 8900-ért lehet a miénk. A nyomtató csak a terminál által kiadott számla befizetésével lát munkához, de nagyjából öt perc alatt végez is. A végeredményt egy kartondobozba csomagolva vihetjük haza, és a keretezésről magunkan kell gondoskodnunk. Ehhez helyben a kreatív boltokban kaphazó, négy elemből összeszerelhető kereteket ajánlották költséghatékony megoldásként.


Az itt készült művészi nyomatok abban különböznek például az IKEA-ban lakásdekorációként árult párezer forintos nyomatoktól, hogy lényegesen több szín kerül a papírra. A nyomaton közelről sem látszanak árulkodó, apró színes pontocskák, és ötven-hatvan, de akár száz évig is tartják a színüket. Még az ártó UV-sugaraknak is ellenállnak, míg egy offszet techológiával készült poszter pár éven belül fakulni kezd.

London, Bécs, Budapest, Párizs

A hiányosságokról Szeklencei Tamást faggattuk, aki elmondta, hogy a mintául szolgáló londoni Tate Gallery-ben a PoD szolgáltatás beüzelmelése előtt a múzeum a teljes gyűjtemény archívumát digitalizálta, míg itt ezt a feladatot a Poszterfotó Kft művészi nyomatokkal foglalkozó ága, a Pigmenta kiadó végzi. "Ha idén el tudjuk érni a százat, az már gyönyörű eredmény" - mondta Szeklencei, akitől azt is megtudtuk, hogy Londonon kívül a bécsi Kunshistorisches Museumban működik hasonló nyomtató, illetve a párizsi Louvre is most készül egyet beindítani.

A közönség nem csak a Szépművészeti festményeiből válogathat majd. A Magyar Nemzeti Galériával már aláírták a szerződést, így régi magyar festők neves alkotásaival bővülhet a kínálat. Idővel Szépművészeti időszaki kiállításainak jelentősebb alkotásai is nyomtathatóak lesznek, a legközelebbi projekt a Van Gogh kiállítás hat képének digitalizálása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?