Van Goghot minden háztartásba

2006.11.22. 22:01
Szerdán nyitott meg a Szépművészeti múzeum új boltja, ahol az eddig megszokott ajándéktárgyak és a vadiúj berendezés mellett egy print on demand (PoD) szolgáltatást is beindítottak. A fejlesztés láttán Bán László múzeumigazgató szerint a Van Gogh múzeum alkalmazottai is elismerően csettintettek. Ilyen még nekik sincs.
"A lényeg, hogy a látogatók a múzem boltjában egy érintőképernyős terminálon kiválaszthatják kedvenc műalkotásukat, amit pár perccel később hosszú élettartamú művészi nyomat formájában vihetnek haza - ismertette a szolgáltatást Bán László az alkalomból tartott sajtótájékoztatón. - A rendszer beüzemelésére a múzeum 50 millió forintot kapott a Kulturális Minisztériumtól. A cél az, hogy a Szépművészeti látogatói elmondhassák, nagyszerű kiállítást láttak, és nagyszerű ajándékokat vittek haza."

Az ötlettel Szeklencei Tamás, a Poszterfotó Kft. ügyvezető igazgatója kereste meg a Szépművészetit. A 94 óta működő cég 2004 óta foglalkozik művészi nyomatok gyártásával, kortárs alkotók számára például a rézkarchoz hasonló zárt sorozatokat nyomtatnak. Ezeket aláírással, sorszámmal és hologramos tanúsítvánnyal hitelesítik.

"Próbálják ki, és mondják el minél több embernek" - bíztatta az egybegyűlteket a nyomtatót biztosító HP képviselője, Hidegkuti Gergely. Eleget is tettünk a felkérésnek, és az elsők között tapogattuk össze a szupermodern PoD terminálokat, míg a többiek leragadtak a svédasztalnál. Kezelő nélkül azonban nehezen találtuk fel magunkat, nem értettük például, hol a választék.

Hová fúrjam fel a Renoirt, anyukám?

Az abc-sorrend szerint böngészhető katalógusban a K, I, J betűknél egy fia képet nem találtunk, van viszont festmény Van Gogh, Raffaello, El Greco, Monet, Gaugin ecsetéből, a kiállítások és művészettörténetkönyvek unalomig ismert, rideg klasszikusai. Összesen harminchat darab. A lapozgatás hol működött, hol nem, de végül csak betörtük a gépeket.

Vásárlásra ugyan nem adtuk a fejünket, a kisebb, 50x70 centis művészi nyomat 5500 forint, a 60x90-es 8900-ért lehet a miénk. A nyomtató csak a terminál által kiadott számla befizetésével lát munkához, de nagyjából öt perc alatt végez is. A végeredményt egy kartondobozba csomagolva vihetjük haza, és a keretezésről magunkan kell gondoskodnunk. Ehhez helyben a kreatív boltokban kaphazó, négy elemből összeszerelhető kereteket ajánlották költséghatékony megoldásként.


Az itt készült művészi nyomatok abban különböznek például az IKEA-ban lakásdekorációként árult párezer forintos nyomatoktól, hogy lényegesen több szín kerül a papírra. A nyomaton közelről sem látszanak árulkodó, apró színes pontocskák, és ötven-hatvan, de akár száz évig is tartják a színüket. Még az ártó UV-sugaraknak is ellenállnak, míg egy offszet techológiával készült poszter pár éven belül fakulni kezd.

London, Bécs, Budapest, Párizs

A hiányosságokról Szeklencei Tamást faggattuk, aki elmondta, hogy a mintául szolgáló londoni Tate Gallery-ben a PoD szolgáltatás beüzelmelése előtt a múzeum a teljes gyűjtemény archívumát digitalizálta, míg itt ezt a feladatot a Poszterfotó Kft művészi nyomatokkal foglalkozó ága, a Pigmenta kiadó végzi. "Ha idén el tudjuk érni a százat, az már gyönyörű eredmény" - mondta Szeklencei, akitől azt is megtudtuk, hogy Londonon kívül a bécsi Kunshistorisches Museumban működik hasonló nyomtató, illetve a párizsi Louvre is most készül egyet beindítani.

A közönség nem csak a Szépművészeti festményeiből válogathat majd. A Magyar Nemzeti Galériával már aláírták a szerződést, így régi magyar festők neves alkotásaival bővülhet a kínálat. Idővel Szépművészeti időszaki kiállításainak jelentősebb alkotásai is nyomtathatóak lesznek, a legközelebbi projekt a Van Gogh kiállítás hat képének digitalizálása.