Kiállításokat mond le a Pompidou Központ a megszorítások miatt

2008.04.15. 15:26
Kiállításokat mond le, és leállította a felújításokat a világhírű Pompidou Központ, mert a megszorítások miatt hat százalékkal csökkentették minden francia múzeum költségvetését. A kortárs múzeum így is több mint ötvenszer akkora összegből gazdálkodhat, mint a magyar Ludwig Múzeum.

Franciaország vezető kortárs képzőművészeti galériája anyagi okokból lemondta jövő havi időszaki kiállítását. A kormányzat ugyanis hat százalékkal csökkentette a Pompidou Központ támogatását, amire válaszul a múzeum vezetői úgy döntöttek, elhalasztják Alexander Calder - a párizsi évek, 1926-33 című kiállításukat. A tárlatot a neves New York-i Whitney múzeummal közösen rendezték volna meg.

A hatszázalékos elvonás miatt a múzeumnak át kell szerveznie a programját, nyilatkozta a Guardiannak a múzeum szóvivője. Calder absztrakt munkái, mobilszobrai és drótból készült alkotásai csak jövő márciusban lesznek láthatóak. Az elvonások miatt a múzeumnak le kellett mondania néhány tervezett felújítási munkát is.

A Pompidou támogatása évi 3,2 millió euróval (800 millió forint) csökkent. Így a neves kortárs művészeti intézmény évente 102 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot kap az államtól. (Összehasonlításul: a Műcsarnok évi 300 millió, a Ludwig 400 millió forintból gazdálkodik.)

A Pompidou költségvetését Sarkozy modernizációs programjának keretében csökkentették. A francia elnök célja az volt, hogy az állami kiadásokat visszafogja. Hasonló mértékben vontak el forrásokat a Louvre-tól és a Musée d’Orsay-tól is. A Pompidou azonban érzékenyebb az állami támogatások csökkenésére, mert míg a Louvre bevételének 40 százalékát fedezi saját bevételekből, a kortárs múzeumnál ez az arány csak 25 százalék. A Pompidou tavaly 750 ezer eurónyi (188 millió forint) támogatást tudott gyűjteni.

Agnès Saal, a múzeum igazgatója elmondta, tervezik, hogy szponzorok segítségével folytassák a munkát. Ugyanakkor hangsúlyozta, ha a kormány szeretné, hogy a Pompidou továbbra is az ország vezető múzeuma maradjon, sürgősen biztosítania kell további forrásokat.

A helyzet rendeződéséig a múzeum egy magántámogatók segítségével rendezett kiállítást mutat be Dominique Perrault kortárs építész munkásságáról.

Sárkozy megszorításai egyébként érzékenyen érintettek más francia múzeumokat is. A jelek szerint több kulturális intézmény kényszerül hamarosan elbocsátásokra.