Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiállításokat mond le a Pompidou Központ a megszorítások miatt

2008.04.15. 15:26
Kiállításokat mond le, és leállította a felújításokat a világhírű Pompidou Központ, mert a megszorítások miatt hat százalékkal csökkentették minden francia múzeum költségvetését. A kortárs múzeum így is több mint ötvenszer akkora összegből gazdálkodhat, mint a magyar Ludwig Múzeum.

Franciaország vezető kortárs képzőművészeti galériája anyagi okokból lemondta jövő havi időszaki kiállítását. A kormányzat ugyanis hat százalékkal csökkentette a Pompidou Központ támogatását, amire válaszul a múzeum vezetői úgy döntöttek, elhalasztják Alexander Calder - a párizsi évek, 1926-33 című kiállításukat. A tárlatot a neves New York-i Whitney múzeummal közösen rendezték volna meg.

A hatszázalékos elvonás miatt a múzeumnak át kell szerveznie a programját, nyilatkozta a Guardiannak a múzeum szóvivője. Calder absztrakt munkái, mobilszobrai és drótból készült alkotásai csak jövő márciusban lesznek láthatóak. Az elvonások miatt a múzeumnak le kellett mondania néhány tervezett felújítási munkát is.

A Pompidou támogatása évi 3,2 millió euróval (800 millió forint) csökkent. Így a neves kortárs művészeti intézmény évente 102 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot kap az államtól. (Összehasonlításul: a Műcsarnok évi 300 millió, a Ludwig 400 millió forintból gazdálkodik.)

A Pompidou költségvetését Sarkozy modernizációs programjának keretében csökkentették. A francia elnök célja az volt, hogy az állami kiadásokat visszafogja. Hasonló mértékben vontak el forrásokat a Louvre-tól és a Musée d’Orsay-tól is. A Pompidou azonban érzékenyebb az állami támogatások csökkenésére, mert míg a Louvre bevételének 40 százalékát fedezi saját bevételekből, a kortárs múzeumnál ez az arány csak 25 százalék. A Pompidou tavaly 750 ezer eurónyi (188 millió forint) támogatást tudott gyűjteni.

Agnès Saal, a múzeum igazgatója elmondta, tervezik, hogy szponzorok segítségével folytassák a munkát. Ugyanakkor hangsúlyozta, ha a kormány szeretné, hogy a Pompidou továbbra is az ország vezető múzeuma maradjon, sürgősen biztosítania kell további forrásokat.

A helyzet rendeződéséig a múzeum egy magántámogatók segítségével rendezett kiállítást mutat be Dominique Perrault kortárs építész munkásságáról.

Sárkozy megszorításai egyébként érzékenyen érintettek más francia múzeumokat is. A jelek szerint több kulturális intézmény kényszerül hamarosan elbocsátásokra.