Bezár a mindig zárva tartott galéria

2006.10.05. 13:01
A Portál galéria kirakatában minden hónapban más neves kortárs képzőművész alkotásait nézhette meg az arrajáró, akár késő éjjel is. Az önkormányzat azonban nem értékelte a szervező nonprofit lelkesedését.

"Gyászolják a művészetszerető polgárok". A Várfok utca egyik kirakatában elhelyezett koszorú nem egy közúti balesetben elhunyt járókelőnek, hanem egy hivatali ügymenet által elgázolt galériának állít emléket.

A Portál galériát öt éve alapította Szalóky Károly a Várfok utcában. A tulajdonosnak két másik galériája is működik a közelben, a Portál azonban mégsem állítható egy sorba azokkal. Itt ugyanis nem lehet képet vásárolni, sőt, a helyiség folyamatosan zárva van.

A galéria ugyanis egy üres üzlethelyiség, amelynek kirakatába minden hónapban más műalkotást állítottak ki, a járókelők pedig az utcáról tekinthették meg a műveket. Akár éjjel is, mivel az aszfaltra festett lábnyomokra állva egy szenzor érzékelte a látogatót, egy lámpa pedig megvilágította a kirakatot.

A galerista öt évre bérelte ki a helyiséget az önkormányzattól, ennek határideje a nyár végén járt le. Szalóky szerette volna tovább üzemeltetni a Portál galériát, meghökkenésére az önkormányzat azonban ismét kirótta az előző szerződéskötéskor is befizetett használatbavételi díjat.

A lokálpatriotizmus vége

"Közel félmillió forintot kellett volna ismét befizetnem, és ezt már soknak találtam. Ez egy nonprofit kezdeményezés volt. Lokálpatrióta vagyok, szerettem volna a kortárs művészetek utcájává alakítani a Várfok utcát. Ezért nyitottam itt a galériáimat, ezért beszéltem rá Bojár Ivánt, hogy itt indítsa el az Oktogon galériáját, és ezért lobbiztam, hogy a Várfok utcában nyíljon a Moholy Nagy Egyetem galériája is" - mondta a műkereskedő.

"Írtam egy kérelmet az önkormányzatnak, hogy engedjék el a használatbavételi díjat, ők azonban elutasítottak. Ugyanúgy mint két éve, amikor azt kértem, hogy a bérleti díj felét engedjék el."

Szalóky számításai szerint a galéria fenntartása, a bérleti díjjal, biztosítással, dekorációval, a helyiség karbantartásával együtt öt év alatt 2 millió 941 ezer forintba került.

"Most már akkor sem folytatnám, ha az önkormányzat változtatna az álláspontján" - fakadt ki a galériás, aki utolsó akcióként koszorút akasztott a Portálra. Az ablakra pedig felírták az ott kiállító művészek nevét, amelyek közt a kortárs magyar képzőművészet legjobbjait olvashatjuk.

Az ügyről és a használatbavételi díj elengedésének lehetőségéről megpróbáltuk megkérdezni az önkormányzat illetékeseit. Az I. kerületi önkormányzat vagyoni irodáján azonban többszöri próbálkozással is csak egy üzenetrögzítőig jutottunk.

A Portál galériában kiállító művészek
2002 Nyári István, Gábor Imre, Király András, Nagy Gabriella

2003 Szirtes János, Nádler István, Győrffy László, Oláh Mátyás László, Nemes Nikolett, aatoth franyo, Csiszér Zsuzsi, Szotyory László, Nagy Gabriella, Szirtes János

2004 Nádler István, Dániel András, Sallai Géza, Szirtes János, Győrffy László, Csiszér Zsuzsi, aatoth Franyo , Nagy Gabriella, Várady Róbert

2005 Nádler István, Siegmund Ákos, Cseh Lili, Szirtes János, aatoth franyo, Csiszér Zsuzsi, András J.Bality, Haász István, Molnár László Simon

2006 aatoth franyo, Nádler István, Mulasics László, Csurka Eszter, Ujházi Péter, Csiszér Zsuzsi, Szirtes János