Már hat millió példányt adtak el az új Harry Potter-regényből

2003.06.23. 16:55
Minden hatvanadik amerikainak és angolnak már megvan a Harry Potter és a Főnix Rend.
Egyetlen nap alatt ötmillió példányban kelt el Amerikában a Harry Potter és a Főnix Rend című regény, míg Angliában több mint egymilliót adtak el a varázslótanonc kalandjait bemutató mesesorozat ötödik kötetéből. Csak az angol posta félmillió darab Harry Potter-könyvet kézbesített a hétvégén, így nem meglepő, hogy a küldemények ugrásszerű növekedése szinte teljesen leterhelte a királyi postaszolgálatot.

A könyv hihetetlen üzleti sikere minden várakozást felülmúl, sőt minden bizonnyal eladási rekord, hiszen még Hillary Clinton elképesztő eredményeket produkáló bestselleréből is csupán hatszázezer példány kelt el egy hét alatt a legjóindulatúbb számítások szerint.

A pihent agyú statisztikusok számításai szerint a megjelenés után huszonnégy órával már minden hatvanadik amerikainak és angolnak volt egy példánya a Harry Potter és a Főnix Rendből, miközben az angliai Tesco percenként 200 darabot értékesített a könyvből, sőt volt olyan amerikai áruházlánc, amelynek készletei másodpercenként 80 köttetettel csökkentek.

A három éve várt regényből 13 millió példányt nyomtattak, de már a megjelenés előtt nyomdában volt a második kiadás. A Harry Potter-sorozat eddigi négy kötetéből összesen 200 milliót adtak el, és a regényeket 55 nyelvre fordították le.