Alig termel nyereséget az új Harry Potter

2007.06.12. 08:28
A Harry Potter-sorozat július 21-én megjelenő befejező kötetére már több millió előjegyzést vettek fel, a nagy áruházak azonban akkora kedvezménnyel árusítják a könyvet, hogy alig lesz rajta nyereségük. Sok kisebb bolt nem bírja a versenyt, ezért nem is árulják majd a regényt.

Óriási várakozás előzi meg a Harry Potter-sorozat utolsó, Harry Potter and the Deathly Hallows – nyersfordítása: Harry Potter és a halált hozó szentek – című kötetének július 21-ei megjelenését, az egyesült államokbeli forgalmazók azonban alig fognak keresni rajta, mert óriási árengedménnyel kínálják a könyv előjegyzését.

"Bármerre nézünk, nevetségesen nagy árengedményeket látunk, a boltok ezzel elszalasztják a lehetőséget, hogy keressenek a Harry Potter-sztorik iránti óriási érdeklődésen" – foglalta össze ezzel kapcsolatos tapasztalatait Graham Marks, a brit Publishing News illetékes szerkesztője.

Többmilliós előrendelés

Az Amazon.com internetes áruház és a Wal-Mart Stores, a világ vezető áruházlánca közel 50 százalékos engedményt ad a könyv 34,99 dolláros ajánlott árából, amivel a független könyvkereskedőket is hasonló lépésre kényszerítik: a Barnes & Noble Inc. és a Borders Group Inc., a világ legnagyobb könyvforgalmazói 40 százalékkal adják olcsóbban a kötetet. Ez persze felpörgeti a forgalmat, de a haszonkulcs nagyon összeszűkül, amit a boltok hűségprogramok indításával próbálnak ellensúlyozni, azt remélve, hogy a bestseller miatt a boltba betért vevőből törzsvásárló lesz.

A kis könyvesboltoknak még nehezebb a helyzetük, ezek vagy nem is szándékoznak forgalmazni az új Harry Potter-regényt, vagy teljes áron fogják adni, mint például a Chapter One Bookstore, amely úgy ösztönzi a vásárlást, hogy minden egyes példány árából 7 dollárt a vásárló által megválasztott könyvtárnak ajánl fel. Az Amazon.com eddig egymillió előrendelést vett fel a könyvre, a Barnes & Noble pedig félmilliónál tart, ami rekord a cég történetében.

Az ellátással nem lesz gond: a könyv egyesült államokbeli kiadója, a Scholastic Corp. 12 millió példánnyal önti el a piacot. A Harry Potter-legenda születése, az első könyv 1997-es megjelenése óta egyébként a világon eddig összesen 325 millió darab talált gazdára az egyes részekből. A sikert eddig négy mozifilm használta ki, illetve erősítette.