Nincs lebundázva a Prima Primissima

2004.09.20. 15:05
Demján Sándornak nem esett jól, hogy jobboldali díjnak könyvelték el a másfél milliárdból alapított Prima Primissimát. Csányi Sándor szerint a VOSZ a művészek és tudósok hatását díjazza majd. Nyereményeső az ország sikeres vállalkozóinak segítségével.
"Nem biztos, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége meg tudja mondani, a jelöltek közül ki például a legjobb író. De biztos van érzékük ahhoz, hogy eldöntsék, melyik írónak milyen hatása van" - indokolta Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának és egyúttal az OTP-nek elnöke, miért tekinthető művészeti kérdésekben is legitimnek a sikeres vállalkozókból álló zsűri.

A Demján Sándor 1,65 milliárd forintos adományából működő Prima Primissima a kiemelkedő művészeti és tudományos teljesítmények díjazására jött létre. A tavalyi, első díjkiosztó után azonban az a vád érte az alapítványt, hogy előnyben részesíti a jobboldali jelölteket.

Mindez a véletlen műve volt, állította Csányi. A szavazás időpontjában két kuratóriumi tag, Medgyessy Péter és Kovács László éppen Brüsszelben tartózkodott, így billenhetett az egyik oldalra a kultúra és tudomány politikai egyensúlya. A vádak azonban rosszul estek az alapító Demján Sándornak, jegyezte meg az elnök.

Misszió a megalázó díjak ellen

"Tudom, hogy ez önöknek nehezen hihető, de nem volt lebundázva a díj" - erősítette meg az elhangzottakat Dr. Takács Ildikó sajtós.

A VOSZ főtitkára, az otthonos barna kardigánba öltözött Dr. Károlyi Miklós hangsúlyozta, a Prima Primissima Alapítvány azért jött létre, mert a vállalkozók is felelősséget szeretnének vállalni a magyar tudomány és kultúra fejlődéséért. Missziójuk eredményeként említette, hogy eddig a kulturális tárca "megalázó díjakkal" értékelte a kiemelkedő teljesítményeket. A Prima Primissima azonban "példát adott", így már az állami elismerések is jelentősebb anyagi juttatásokkal járnak.

A jelölés menetéről megtudtuk, hogy harminc jelölő szervezet összesen 220 jelöltet javasolt a díjra. Közülük választotta ki a társadalmi kuratórium - melynek tagjai a kulturális, művészeti és társadalmi élet jeles képviselői -, továbbá a VOSZ elnöksége a prímákat. Azaz a 10 kategória legjobb három jelöltjét. A prímává választás már elismerést jelent: 10 ezer eurós díj jár érte.

A prímák közül aztán a VOSZ elnöksége dönti el a fent említett hatástanulmány után a kategória prima primissimáját, a legjobbat, aki 50 ezer eurót kap. Az elkövetkező időben részletezett módon egyébként majd a közönség is szavazhat a kedvencére. A kedvenc szintén 50 ezer eurót kap majd, ezt azonban Csányi Sándor biztosítja magánvagyonából.

Csányi reményét fejezte ki, hogy a Kincsem versenylovat ábrázoló, törékeny szobrot nem egy számára nehezen elfogadható művésznek vagy tudósnak kell majd átadnia.

A legjobbat eltaláló szavazók közt egy autót sorsolnak ki, hangzott el a sajtótájékoztatón. A kuratórium egyébként tervezi, hogy hamarosan junior kategóriát is indít. A legjobb fiatalra azonban már nem a kuratórium, hanem az egyes kategóriák prímái tehetnek javaslatokat.

A Prima Primissima díjat december 8-án adják át a Nemzeti Színházban rendezett gálaesten.

A 2004. évi Prímák
Magyar irodalom
Jókai Anna író
Juhász Ferenc költő
Závada Pál író

Magyar színház- és filmművészet
Garas Dezső színművész
Szabó István filmrendező
Udvaros Dorottya színművész

Magyar képzőművészet
Kokas Ignác festőművész
Korniss Péter fotóművész
Melocco Miklós szobrászművész

Magyar tudomány
Csányi Vilmos akadémikus
Kosáry Domokos akadémikus
Vargyas Lajos néprajztudós

Magyar oktatás és köznevelés
Grétsy László nyelvész
Mindentudás Egyeteme
Szabó Dénes karnagy, tanár

Magyar építészet és építőművészet
Bán Ferenc építész
Dévényi Sándor építész
Marosi Miklós építész

Magyar írott sajtó
Bánki András újságíró
Váncsa István újságíró
Vigília folyóirat

Magyar elektronikus sajtó
Duna TV kollektívája
Simon András újságíró (Az Este, MTV)
Szepesi György újságíró

Magyar népművészet és közművelődés
Bene István kovácsmester
Kaláka-együttes
Padisák Mihály népművelő

Magyar zeneművészet
Benkó Dixieland Band
Kocsis Zoltán zongoraművész
Presser Gábor előadóművész, zeneszerző