Olivér
5 °C
8 °C

Luxusfürdő-komplexumba költözik a Ráckert

2003.04.08. 10:33
A bohém szórakozóhely nem szűnik meg, csak "törökádámos" hangulatban az újjáépülő Rácfürdőbe költözik. Szomszédságban a földalatti sikló és chip-karkötővel működő luxusfürdő. Tudósítónk térsűrítőre bukkan a bezárt épületben.
A kétéves hagyományokhoz híven hamarosan ismét megnyílik az ősszel "véglegesen" bezárt szórakozóhely, a Ráckert. A tabáni kerthelység, a tervezett fürdő- és szállodakomplexum építése miatt idén is csak a nyár végéig üzemelhet. A bohém fiatalok kedvelt gyülekezőhelye azonban nem szűnik meg. A Ráckert a munkálatok végeztével, igaz a fürdő másik oldalán, újból megnyitja kapuit - tudtuk meg a beruházást végző Rác Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatójától, Bornemisza Miklóstól.

Újjáépülő Ráckert

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre
A kerthelységben a közelgő megnyitásra utaló tevékenységet, padokat ácsoló munkásembereket figyelt meg kiszálló munkatársunk. Mint a szórakozóhely tulajdonosa, Foitl András később elmondta, jelenleg a lebontott pult, az asztalok és székek, a konyha és a mellékhelységek újjáépítése folyik. A tervek szerint a szórakozóhely két hét múlva, április 15-e körül nyitják meg. A zárás időpontja viszont egyelőre kérdéses. A terület tulajdonosa, a Rác Nosztalgia Kft. a megállapodás szerint július 31-ig adja bérbe számukra a helyet, de akárcsak tavaly, ez az időpont kitolódhat akár egy hónappal is.

Széchenyi-terv

Bornemisza Miklós, az ingatlan fejlesztéséért felelős Kft. ügyvezetője tágabb perspektívába helyezte számunkra az ügyet. Jelenleg a beruházás engedélyeztetése és a pénzügyi előkészítés zajlik. Az építkezéssel azonban megvárják a megpályázott Széchenyi-terv eredményhirdetését, mivel a kiírás csak meg nem kezdett beruházásokra vonatkozik.

Azok számára tehát, akik a megszokott környezetben szeretnek kikapcsolódni, bíztató hír, hogy a pályázat leadási határideje május 31-e, a bírálat és az esetleges szerződéskötés pedig további 90 napot is igénybe vehet.

Törökádámos hangulatban

A Ráckert azonban nem szűnik meg, hangsúlyozta a bezárt Rácfürdőben szervezett találkozónkon Bornemisza Miklós. A tervek szerint 2005-re elkészülő gyógyfürdő- és szállodakomplexum Erzsébet-híd felé eső oldalán nyílik majd meg ugyanis a Ráckert vendéglő, ahol "törökádámos hangulatban", gesztenyefák alatt, kockás terítős asztalok körül szórakozhatnak majd azok az "alternatív" fiatalok, akik a jelenlegi Ráckertet kedvelik.

Mellette a Rácpince a hajdani Tabán "szindbádos" atmoszférájának visszacsempészéséért lesz felelős. Mindkét egységet a jelenlegi üzemeltető, Foitl András vezeti majd, tudtuk meg.

Kötény helyett chip-karkötő

Mindez azonban csak kis szelete a beruházásnak, hangsúlyozta Bornemisza Miklós. Céljuk az, hogy a részben Zsigmond korabeli, részben Ybl Miklós által épített, majd a második világháborúban lebombázott, utána pedig félig elbontott épületegyüttest eredeti formájában állítsák vissza.

Történelem
A fürdő a XV. században, Zsigmond király korában épült. A későbbiekben "királyi fürdőként" emlegették, mivel Mátyás király uralkodása idején fedett folyosó kapcsolta a budai palota kertjéhez. Kupolás medencéit már a törökök építették. A fürdő újabb fellendülésének időszaka a XIX. század második felére tehető, amikor Ybl Miklós tervei alapján átépítették. A világháború után a lebombázott fürdő egy részét, a Tabán házaival együtt elbontották, így a Rác épületegyüttese mai formájára, körülbelül a felére csökkent.
Kaszab Ákos, Ybl díjas építész a tervek elkészítésénél legapróbb részletekig követte a korabeli tervrajzokat és dokumentációkat. A hosszú előkészítést most egy hosszú engedélyeztetési procedúra követi, mivel a terveket jóvá kell hagyatni a műemlékvédelmi hatóságokkal.

Bár fontos követelmény a korhűség, fejtette ki Bornemisza, beruházásuk a jelen kor igényeinek is meg akar felelni. A 60 szobás szálloda, amely az eredeti komplexumnak is része volt, "a hegy alá betolva" kap majd helyet. Tetejére pedig visszatelepítik a zöldterületet.

Modernizálnák a fürdőzés stílusát is, és szakítva az archaikus "kötényes" formával a világszerte bevált koedukált rendszerre térnének át. A vendégek a megvásárolt szolgáltatás-csomagra emlékező chip-karszalaggal juthatnának be a megfelelő egységekbe. A ketyere egyúttal hitelkártyaként is szolgálna, kisebb befektetésekhez, úgy mint masszázs vagy egy pohár sör.

A tervek szerint megpróbálnák "átcsalogatni" a fürdőbe a közeli Tabán múzeum gyűjteményének egy részét, és a területre kis galériát is terveztek.

Földalatti sikló

Klikk a képre!
A komplexum legnagyobb volumenű beruházása a sikló lesz, amelynek legitimitását Bornemisza szerint az biztosítja, hogy lehetőségét már maga Széchenyi is felvetette. A siklót nem csak üvegkabinos, a széksorok dőlésszögét a lejtőhöz igazító high-tech stílusa különbözteti meg az Alagútnál épült névrokonától.

A szerkezet egyharmad hosszban a föld alatt siklana, majd az Orom utcánál bukkanna a felszínre. A hegy növényzetét azonban ezután sem zavarná, mivel lábakon álló síneken érné el a Citadellát.

Bornemisza Miklós kifejtette, hogy az épület Erzsébet-híd felőli oldaláról induló, és az óránként 627 utast szállító közlekedési eszköz képes lesz kiváltani a térségben nagy terhelést jelentő turistabusz-áradatot.

A sikló egyelőre azonban még csak terv, mivel jelenleg is folynak a hidrogeológiai vizsgálatok, és a Fővárosi Közgyűlés sem döntött még az ügyről.

Gibson a Rácfürdőben

Beszélgetésünk végén Bornemisza Miklós a jövő távlatait érzékeltetendő, körbevezetett a jelenleg bezárt Rácfürdőben. A fehér csempével és márványba vésett feliratokkal ("A fogason elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk") borított járatokban megtekintettük az Ybl Miklós által tervezett kupolás termet, amelyet 1981-ben, a gibsoni cyber-utópiákat jóval megelőzve, zöld linóleummal és egy barokk fülkébe fúrt radiátorral értelmezett át az ismeretlen magyar építész.

Az élmény után már képes voltam hideg verejtékezés nélkül szembenézni a szűk kamrákba épített, harminc centi széles és fél méter hosszú medencék sorával. Rendeltetésükről vezetőm több, homályos verziót is felvillantott, majd gyorsan a boltíves termek lefalazásával kialakított "érdekes alapterületű" fürdőcellákra terelte a szót.

Kifelé menet az egyik sötét benyilóban egy térsűrítő szerkezet jellegzetes körvonalait láttam kirajzolódni. Rádöbbentem: a bezárt fürdő szürreális medencéivel valakik az Univerzum térszerkezetének relativitására akarták felhívni a magyar fürdőzőközönség figyelmét. Kik voltak ők, és mire utal a vécében talált felirat? Lapunk kompetenciája ezen a ponton véget ér.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?