János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Réber László

2001.11.05. 15:15
November 2-án váratlanul elhunyt Réber László grafikusművész, illusztrátor. A Munkácsy Mihály-díjas művész elsősorban könyvillusztrációival vált ismertté. Réber László 81 évet élt.
Réber László 1920-ban született, eredetileg gerelyhajító sportoló volt. Egy oroszországi fogolytáborban sajátította el a grafikusművészet fortélyait. Hazatérve először a Szabad Száj munkatársaként, karikaturistaként működött, majd a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályának tervezője lett; később három rajzfilmet is készített. Dolgozott a Ludas Matyinál is. Réber László foglalkozott plakáttervezéssel, és 1952-től könyvek illusztrálásával is. A magyar közönség elsősorban gyermekkönyv-illusztrációi által ismerte meg a művészt. Kizárólagos rajzolója volt Janikovszky Éva és Lázár Ervin sajátos világának; ezek a könyvek összeforrtak Réber egyszerű, mégis teljességet sugárzó rajzaival.

A művészt 1967-ben és 1993-ban tüntették ki Munkácsy Mihály-díjjal, és 1999-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!