Nehezen találnak vevőt Hitler szobrára

2008.07.08. 10:47
Az idealizált férfiszobor története homályos, annyi biztos, hogy senki nem követeli magának az egykor Hitler tulajdonában álló szobrot.

Londonban eladásra kínálják Hitler 1939-ben vásárolt szobrát, írja a The Art Newspaper. Fritz Röll márványszobrát 44 millió forintnyi fontra értékelte a műkereskedő. Akinek nem lesz könnyű dolga, a szobrot korábban ugyanis visszautasította a Sotheby's aukciós ház is.

Hitler, a híres diktátor és világháború-okozó 1939-ben, egy müncheni kiállításon találkozott a közel életnagyságú, szandálját kötöző férfi szobrával. Az 1910 és 1914 között készült alkotást, amelyet Röll legfontosabb munkájának tartanak, ismeretlen összegért vásárolta meg az idealizált férfiábrázolásokért vagy a szandálért lelkesedő Hitler.

A szobor korai története ezek után nem ismert, és azt sem lehet tudni, hova került a neves tömeggyilkos halála után. Annyit tudni, hogy új tulajdonosa egy cseh gyűjtő volt, aki Bécsben élő ismerőse révén jutott a szoborhoz.

A világ 2004-ben hallhatott róla ismét, amikor beadták a Sotheby's árverésére. Az eladók sejthették, hogy a korábbi tulajdonos személye nehezítheti a helyzetüket, így a megjegyzésekhez csak annyit írtak, klasszikus stílusú meztelen atléta. Amelyért 2,3 millió forintot kértek.

Az aukciós cég lépett kapcsolatba a művész örököseivel, és tőlük hallott a szobor első tulajdonosáról. Ezek után a Sotheby's jobbnak látta visszavonni a tételt, és inkább közvetlenül igyekezett összehozni a potenciális vásárlókat a szobor cseh tulajdonosával. A munkát végül a brit restaurátor, Imogen Paine vette meg, de nem akarta sokáig otthon tartani. Az év elején megpróbálta eladni az Olympia nemzetközi művészeti vásáron, sikertelenül. Most egy londoni műkereskedő segítségével keresnek vevőt a szandálkötő férfi szobrának.