Aliz
6 °C
14 °C

Éljen a bad art: végre a rosszat is gyűjtik

2008.09.29. 11:52
Akár rémségek múzeumának is lehetne nevezni, de tulajdonosa, Helen Round műgyűjtő inkább "A hírhedten ronda művészet múzeumának" keresztelte el melbourne-i galériáját, amely tobzódik a giccsektől és egyéb ízléstelenségektől.

A fiatal hölgy fáradhatatlanul járja a műkereskedéseket és a lomtalanításokat, hogy felfedezze a legkifacsartabb ízlésű vagy legrosszabbul sikerült képeket, amelyeket aztán kiállít a maga odújában, amelyet egy ócskás butik hátsó traktusában hozott létre. Zsákmányai között szerepelnek olyan hírességek portréi, mint Diana hercegnő, Bruce Springsteen vagy Elvis Presley, akikre az elmosódott, torz vonások miatt alig lehet ráismerni, tekintetük viszont hideglelést okoz.

Helen Round maga is művészi karrierre vágyott, de ez, saját bevallása szerint, "tehetség hiányában" el sem kezdődött, így inkább úgy döntött, hogy a "szerény képességűek" előtt tiszteleg. Úgy vélekedik, hogy sokan szenvedélyből festenek, függetlenül attól, hogy van-e hozzá érzékük vagy nincsen. "Olyan képeket keresek, amelyek teljesen híján vannak a technikának, de legalább igazi szenvedéllyel készültek. Nem számít, hogy giccsnek vagy érdektelennek tartják őket" - mondta.

Az ausztrál hölgy 1999-ben kezdte el kollekcióját összeszedni, miután megkapta a Happy Days című amerikai tv-sorozat sztárjának, Scott Baiónak portréját. Ezen a színész kalózpólóban látható. Azóta több mint 400 művet gyűjtött össze, és az elmúlt négy évben már versenyt is hirdet és a "Viszketőpor-díjjal" tünteti ki a legrosszabbnak ítélt művet. Erre évente legalább 50-en jelentkeznek, és a befolyt nevezési összegekből Helen több ezer dollárt juttat különböző karitatív szervezeteknek. Tavaly a díjat a Conan, the Barbed Aryan festmény vitte el. (A Conan, the Barbed Aryan szójáték a Conan, the Barbariannel, és szó szerinti fordításban azt jelenti: Conan, a szögesdrótos árja).

Ezen egy meztelen férfi harcos látható, aki egy bikinis nőt cipel, de a nő mérhetetlenül hosszú karjai eltakarják megmentője intim részeit. Ez utóbbit egy tűzoltó találta meg egy út mentén. A "becsületes megtaláló" jutalma 2000 ausztrál dollár (270 000 forint) értékű vásárlási utalvány lett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?