Seress Rezső végre emléktáblát kapott

2007.11.06. 17:01
Seress Rezső 1968-ben követett el öngyilkosságot Dob utcai lakásából kiugorva. A Szomorú vasárnap szerzője csaknem negyven évvel halála után a lakóknak köszönhetően kapott emléktáblát egy másik muzsikussal, Beamter Jenővel közösen.

Seress Rezső zeneszerző, előadóművész és Beamter Jenő dzsesszmuzsikus tiszteletére emléktáblát avattak kedden Budapesten. A táblát a VII. kerületben, a Dob utca 46/b falán helyezték el.

"Ebben a házban élt és alkotott a világhírű zeneszerző, Seres Rezső 1968-ig és Beamter Jenő (Bubi) dzsesszmuzsikus 1948 és 1984 között" - ez olvasható a táblán, amit a ház lakó állíttattak.

Seress Rezsőt mindenki a Szomorú vasárnap szerzőjeként ismeri, a dalt olyan hírességek is énekelték, mint Louis Armstrong és Ella Fitzgerald. A zeneszerző dalai keserűek, többnyire a reménytelen szerelemről, a be nem teljesült vágyakról szólnak. A Szomorú vasárnapot az "öngyilkosok himnuszának" is szokták nevezni - idézte Hunvald György polgármester szavait az erzsébetvárosi önkormányzat.

Seress Rezső (1889-1968) cirkuszi mutatványok zenei kísérőjeként indult el pályáján, de élete legfontosabb éveit a VII. kerületben töltötte. A Kulacsban és a Kispipában játszott esténként, egyszerű emberek és híres művészek jártak oda, hogy őt hallhassák.

Megjárta a munkaszolgálatot, az ötvenes években betiltották dalait, de ő mindvégig megmaradt nagy dumás, vicceket mesélő kisembernek. Amikor a zene világában a beat vette át az uralmat, úgy érezte, beszűkült a világ körülötte. Élete utolsó tíz évében ki sem tette a lábát a VII. kerületből. 1968-ban a Dob utcai ház erkélyéről vetette magát a mélybe, de emléke, dalai, a "Szeressük egymást gyerekek" és a többi felejthetetlen sláger örökre velünk marad - mondta az eseményen Hunvald György.

Beamter Jenő dzsesszmuzsikus és zenetanár a magyar szvingzene egyik legendás alakja volt. A vibrafon és a dob nagymestere olyan sztárokat kísért, mint Honthy Hanna, vagy a két Latabár fivér. Zenélt Pege Aladárral, valamint Horváth Jenő, Martiny Lajos együttesében, s bejárta a világ nagy városait. A hetvenes években még Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával is fellépett közös show-ban, a Kennedy Centerben.

A Magyar Rádióban tizenöt éven át szinte minden vasárnap egyenes adásban muzsikált Tabányi Mihállyal, sok felvételt őriz a intézmény archívuma. Beamter Jenő 1984-ben hunyt el.