Vitrin mögött Krisztus vizelete

2008.04.06. 12:24
Vitrin mögött állítják ki Serrano Krisztus vizelete című képét a lausanne-i Ellentmondások című kiállításon, ami 80 botrányt kavaró fényképet mutatnak be.

Lausanne-ban a Musée de l'Elysée Ellentmondások című kiállításán most 80 olyan fotót mutatnak be, amelyek egykor sokkolták a nézőket és azt teszik ma is. Az április 5-től június elsejéig nyitva tartó kiállítást gyerekek és 16 év alatti fiatalok nem tekinthetik meg.

Andrés Serrano 1987-ben készült és óvatosságból egy vitrin mögött kiakasztott - Krisztus vizelete című képén vizeletbe és vérbe mártott feszület látható. Daniel Girardin, a múzeum kurátora tagadja a voyeurizmus vádját. "Nem szándékunk provokálni. A kiállítás határokat feszeget - a véleményszabadság határait, a saját képhez való jog és a magánszféra jogának határait. A kiállítás megérteni próbálja, hogy mi elfogadható társadalmunkban és mi nem. Anélkül mutatjuk be a képeket, hogy állást foglalnánk mellettük vagy ellenük" - mondta Girardin.

Történelmi hamisítványok is beletartoznak az Ellentmondásokba, például amelyen Sztálin mellől kiretusáltak egy kegyvesztett embert. Egy 1898-ból fennmaradt viszonylag ártatlan felvételen Bismarck birodalmi kancellár látható halottas ágyán. Mivel azonban a képet engedély nélkül készítették, a két fotós börtönben kötött ki. Egy dél-afrikai riporter öngyilkosságot követett el, miután egyik fotója éles bírálatot kapott: Szudánban 1993-ban lefényképezte, amint keselyű támadt egy éhhalál szélén álló kislányra. Szemére vetették a Pulitzer-díjas riporternek, hogy ő maga "keselyű".