Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

A Sörnyitó lett 2008 legjobb felhőkarcolója

2009.01.06. 14:26
A Sanghaiban épült, Sörnyitóként közismert World Financial Center formai és technikai bravúrjai miatt kapta meg az elismerést.

A Sanghaiban épült World Financial Centert választotta 2008 legjobb felhőkarcolójának a magasépületekkel foglalkozó amerikai szervezet, a Council on Tall Buildings and Urban Habitat. A jelenleg a világ második legmagasabb épületeként számon tartott, 492 méter magas felhőkarcoló "forradalmi formai megoldásai és inspiráló szimbolikája" miatt kapta meg az elismerést.

"Az egyszerű forma és az épület mérete megtestesíti a felhőkarcolók lényegét" - mondta az építészeket és mérnököket egyesítő nonprofit szervezet egyik vezetője, Carol Willis.

Klikkeljen a legjobb felhőkarcolókhoz!

A 101 emeletes, Sörnyitónak becézett épület olyan, regionális legjobbakat előzött meg, mint a New York Times Building, amelyet Renzo Piano tervezett, a Foster and Partners által jegyzett londoni 51 Lime Street, és az Atkins tervezte bahreini World Trade Center.

Az épület már formájával is kiemelkedik a mezőnyből. A négyszögletű alapot két hosszanti, óriási ív bontja a felső emeletek irányába egy lapos, trapézszerű formává. A felhőkarcoló ellaposodó végén kialakított, négyszögletes nyílás varázsolja aztán a lenyűgöző struktúrát egy gigantikus sörnyitóvá.

A Kohn Pedersen Fox által tervezett épület mégsem a Kínában is egyre népszerűbb sörivásnak állít emléket, hanem állítólag két kínai szimbólumot egyesít. A négyszögletes alap a földet jelképezi az ősi Kínában, a kör alakú korongba vágott környílás pedig a mennyek jelképe. Így az épület a tervező szerint tulajdonképpen a föld és a menny közti kapcsolat szimbolizálja. Más kérdés, hogy a sörözés is ugyanezt jelenti az arra fogékonyak számára.

A kör négyszögesítése

Az épület díjazásánál az esztétika mellett sokat nyomtak a latban a progresszív technikai megoldások is. A kreatív tervezésnek köszönhetően a Sörnyitó jelenleg a legnagyobb hasznosítható alapterülettel rendelkező épület a világon. 377 ezer négyzetméternyi területet használhatnak az irodisták, szállóvendégek, vásárlók és látogatók. Mindez gazdaságos anyagfelhasználással párosult, ugyanis az építkezésnél a szokásosnál 20 százalékkal kevesebb anyagot használtak fel. A felhőkarcoló egyedülálló geometriájának köszönhetően zavartalanul működhetnek egymás mellett az olyan funkciók, mint az irodák, a hotel, a bevásárlóközpontok, konferenciaközpontok és kilátók.

Az épület 97. és 100. emeletén kilátóteraszok, legfelül pedig közösségi terek, további kilátók és kiállítóterek találhatóak.

A felhőkarcolót az építkezés 1997-es kezdetekor a világ legmagasabb épületének tervezték, azzal a céllal, hogy túlszárnyalja az akkori legnagyobbat, a malajziai Petronas Tower 452 méterét. 2003-ra azonban kiderült, hogy az épülő tajvani Taipei 101 mindenképpen magasabb lesz a maga 509 méterével. Az eredetileg 460-asra tervezett Shanghai Financial Centert az átdolgozott tervek ellenére sem lehet a jelenlegi 492 méteresnél magasabbra építeni.

A csúcs nyílását is építés közben tervezték át. Eredetileg köralakú lukat álmodott oda az építész, de mivel ez sokak szerint emlékeztetett Japán szimbólumára, a felkelő napra, a kört később négyszögesítették.

Decemberben egyébként folytatódik a verseny, a világgazdasági válság ellenére elkezdődtek a 632 méteresre tervezett Shanghai Tower munkálatai, közvetlenül a most díjat nyert épület szomszédságában. Az amerikai szervezet elismerését tavaly a Rose Rotana Tower kapta, amely nem csak a 2007-ben átadott legmagasabb felhőkarcoló volt, hanem 333 méterével a világ legmagasabb, csak szállodafunkciójú épülete is. A díjat azonban rokokó űrhajóra emlékeztető formája miatt kapta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!