Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárdért kelt el a Shakespeare-összes

2006.07.13. 17:26
2,8 milliárd fontért kelt el Shakespeare összes drámáinak első, 1623-as kiadása. A vevő nem kívánta felfedni kilétét.

2,8 millió angol fontért (1 milliárd 136 millió 642 ezer forint) kelt el a Sotheby's aukciós ház árverésén William Shakespeare összes drámáinak első gyűjteményes kiadása. A 17. században nyomtatott, még eredeti borjúbőr kötését is őrző gyűjteményes kötet vásárlója nem kívánta felfedni kilétét, közölte a londoni árverési ház.

A könyvritkaság a legelső kiadás első példányainak egyike, amelyet 1623-ban, a drámaíró halála után hét évvel nyomtattak. A Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories and Tragedies (William Shakespeare úr komédiái, történelmi játékai és tragédiái) címet viselő kötet összesen 36 színművet tartalmaz, amelyek közül 18 - például a Machbeth - első ízben jelent meg itt nyomtatásban.

Csak egy példány van magánkézben

Az első Shakespeare-gyűjteményt 750 példányban nyomtatták ki annak idején, de csak harmada maradt az utókorra, és az ismert példányok jelentős része azonban nem teljes. A kutatók - a most árverésre kerülttel együtt - összesen mintegy 40 teljes épségben fennmaradt kötetről tudnak, de ezek legnagyobb része múzeumok, egyetemi könyvtárak tulajdonában van, a szakértők szerint mindössze egyetlen példány van magánkézben.

A most elkelt könyvet egy 18. században alapított londoni magánkönyvtár bocsátotta árverésre, értékét a szakértők 2,5-3,5 millió fontra (1 milliárd 800 ezer-1 milliárd 421 millió) forintra becsülik.