Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ismeretlen Shelley-verset találtak

2006.07.14. 13:54
Percy Bysshe Shelley egy eddig ismeretlen röpiratát találták meg Londonban. A körülbelül kétszáz évvel ezelőtt írt értekezés egy londoni antikvárius tulajdonában van.

Percy Bysshe Shelley egy eddig ismeretlen röpiratát találták meg Londonban. A kevés példányban kiadott pamflet tartalmaz egy 172 soros, a háború és az elnyomás ellen szóló verset is, írta a BBC. A körülbelül kétszáz évvel ezelőtt írt értekezés egy londoni antikvárius tulajdonában van.

Az 1811-ben, Oxfordban nyomtatott röpiratot(angol címe: Poetical Essay on the Existing State of Things) Shelley "Egy Úriember az oxfordi egyetemről" álnéven publikálta és a szöveg létezése egészen mostanáig kétséges volt.

Költemény az elnyomás ellen

Shelley a tizennyolc oldalas röpiratot azért publikálta, hogy pénzt keressen a Peter Finnertynek, a radikális ír újságírónak. Finnerty börtönbe került, mert keményen bírálta az Írországot és a főtitkárt, Lord Castlereagh-ot. A háború és elnyomás ellenes költeményben Shelley is támadta Lord Castlereagh-ot. Úgy jellemezte a főtitkárt, hogy a "legridegebb tanácsadója a még ridegebb királynak".

Nem tudni, hogy kiadják-e újra

A könyv most egy antikvárium, a Bernard Quaritch Ltd. tulajdonában van, akik "nem éppen reklámáron" már el is kezdték árusítani. Richard Linenthal, az antikvárium igazgatója elmondta, hogy a könyv egy másik könyvesbolttól került hozzájuk, akik az internet segítségével jöttek rá, hogy ez Shelley munkája. Linenthal reméli, hogy a jövőbeli vevő újra kiadja a röpiratot, vele együtt a verset is, és Shelley munkája Angliában marad

Véletlen halál

Percy Bysshe Shelley-t, akit az angol romantika egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon, 1811-ben eltanácsolták az oxfordi egyetemről egy másik röpirata miatt, aminek The Necessity of Atheism a címe.

Leghíresebb művei: a Megszabadított Prométeusz, az Óda a pacsirtához és az Adonais, amit Keats emlékére írt. Shelley vízbe fulladt, amikor az Adriai-tenger speziai öblében hajózott három barátjával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?