Felújították A Napfény ízéből ismert Sonnenschein-házat

2008.07.24. 14:21
300 millió forintból újította fel a főváros és a IX. kerületi önkormányzat a híres Sonnenschein-házat. Lakásait egyelőre bérbe adják, de öt év múlva már meg is lehet vásárolni őket.

A Ferencvárosban megújult A Napfény íze című filmből is ismert Sonnenschein-ház. A Bokréta utca 15. szám alatti épület szerdai átadási ünnepségén a film rendezője, Szabó István, és operatőre, Koltai Lajos is részt vett.

Átadási ünnepség a Bokréta utca 15. szám alatti Sonnenschein-ház udvarán

Szabó István az avatáson elmondta, a filmbéli Sonnenschein család otthonának külső felvételeihez a Sonnenschein-házat használták. A Bokréta utcában, egy akkor még üres telekről vették fel az épület homlokzatát. A belső felvételeket pedig nem messze, egy Liliom utcai épületben rögzítették.

A filmrendező a Ferencvárosban több filmet is forgatott, egyebek mellett az Apa című alkotását és a Szerelmesfilmet, de a József Attiláról szóló alkotása is itt játszódik. A filmszalagokon így végigkövethető Ferencváros változása. Koltai Lajos operatőrnek tetszett a felújított ház, de hangsúlyozta, hogy az a "romlottság", ami a filmforgatásokon találkoztak, szép volt.

Az 1870-ben épült Sonnenschein-ház felújítása előtt az utcai és a két udvari szárnyon összesen 33 lakás volt, az udvari szárnyakon egyszobásak, az utcai részen többszobásak. A felújítás során összesen 22 lakást alakítottak ki, ebből 17 egyszobás, 5 két- vagy többszobás, a földszinten, az utcafronton pedig két iroda található.

300 millió

Az önkormányzat sajtóirodájának tájékoztatása szerint a ház, amely egykor a Sonnenschein család otthona volt, mintegy 300 millió forintból újult meg. A lakásokat egyelőre bérbe adja a kerület, a lakók azonban öt év múlva megvásárolhatják majd bérleményüket. A felújítást kétharmad arányban a Fővárosi Önkormányzat, egyharmadban pedig a kerület finanszírozta.

A napfény íze, Szabó István három Európai Filmdíjjal jutalmazott filmje egy magyar zsidó család, a Sonnenscheinek három nemzedékének, és egyben Magyarország elmúlt bő száz évének a történetét mutatja be Ralph Fiennes főszereplésével, aki a nagyapát, az apát és a fiút is alakítja az 1999-es alkotásban.