Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Alföldi Róbert a Súgó Csiga fődíjasa

2005.04.13. 04:53
Kedd este ötödszörre adták át Magyarország egyetlen színházi közönségdíját, a Súgó Csiga Díjat. A budapesti Új Színházban tartott gálán az ez alkalomból játszott darab rendezője, Jiří Menzel is megjelent.

Tavaly a Rómeó és Júlia című musicalből láthattak részleteket a Súgó Csiga-díjátadó vendégei, idén az Új Színház egyik előadásával készültek a szervezők, Michael Frayn Még egyszer hátulról című bohózatával. A Jiří Menzel rendezte darabról annyi talán elég is, hogy a kedd esti előadáson a közönség folyamatosan levegő után kapkodott a nevetéstől, néha valaki felvinnyogott a hátsó sorokban, színész ismerősünk pedig csak halmozni tudta a pozitív jelzőket. (A színdarabnak egyébként 1992-ben készült egy amerikai filmváltozata is Michael Caine-nel, amit itthon Függöny fel címmel vetítettek, de az nem ilyen jó.)

Agyszikkasztó humor

A díjátadóra, amit meglepetésként maga Jiří Menzel nyitott meg, az előadás után került sor. A Pesti Est Súgó színházi programmagazin által szervezett Súgó Csiga-szavazás kétszakaszos volt, az elsőben a közönség színházi színészeket jelölhetett a díjra, a második szakaszban már csak a huszonöt legtöbb jelölést elért színészre lehetett szavazni, közülük került ki a tizenkét díjazott. A legtöbb szavazatot kapott színész a szabályok szerint fődíjként egy évre megkapja a tengeri csigát formázó vándordíjat is.

A gálán a házigazdák Hajós András és Hegyi György voltak, összefoglaló nevükön az Emil Rulez zenekar. A díjazottakat egyenként szólították, de még mielőtt megnevezték volna őket, Hegyi György műsorvezető az interaktivitást fokozandó ismert és kevésbé ismert tényeket olvasott fel róluk, a közönségnek pedig ki kellett találnia, kikről van szó. A játék csak elszórtan működött, úgyhogy végül nem is erőltették, és Hegyi egyszerűen csak felolvasta a szövegeket. Ekkor azonban még mindig nem mondták el, ki következik, előbb még gitár-és dobkísérettel, valamint a Road Six szaxofonkvartett közreműködésével dalban is méltatták a színészeket, mindenkit más-más stílusban. Alföldi Róbert például bossanovát kapott, Fekete Ernő - agyszikkasztó humorral, a neve miatt - hiphopot, Kern András rockandrollt, Nagy Ervin reggae-t.

Vándorcsiga

Korábbi fődíjasok
2004. Mészáros Árpád Zsolt
2003. Vári Éva
2002. Szervét Tibor
2001. Alföldi Róbert
A díjazottakat ábécésorrendben hívták a színpadra, ahol helyet foglaltak a díszletben. Az idei év közönségdíjasai a következő színészek lettek: Alföldi Róbert, Bereczki Zoltán, Földes Tamás, Fekete Ernő, Gálffi László, Kaszás Attila, Kern András, Kulka János, Nagy Ervin, Náray Erika, Szinetár Dóra és Trill Zsolt. A díjazottak közé tehát, csakúgy, mint tavaly, csupán két színésznő került, a társaságunkban tartózkodó hölgy kissé sarkos véleménye szerint ez nem is csoda, hiszen a nők szívesebben szavaznak kedvenceikre, akik viszont jellemzően férfiak. Náray Erika meg is jegyezte, hogy jövőre talán külön díjat kellene alapítani a legjobb színésznőnek is.

A fődíjat idén Alföldi Róbert kapta, akinek Jiří Menzel és a tavalyi közönségkedvenc, a vélhetően Rod Stewart-hasonmásversenyre készülő Mészáros Árpád Zsolt adta át a vándorcsigát. Alföldi azt tartotta volna igazságosnak, ha ott helyben széttöri a kisplasztikát, és mindenkinek ad belőle egy darabot, de a díj végül egyben maradt. A színész Kaszás Attila korábbi köszönő mondatát idézve búcsúzott: "Tartsa meg isten a jó szokásukat, hogy színházba járnak."