Felállították Einstein biciklis bronzszobrát

2008.10.16. 15:50
A Szegedi Akadémiai Bizottság székházának udvarán állították fel csütörtökön az Albert Einsteint kerékpározás közben ábrázoló bronzszobrot, Bánvölgyi László alkotását.

Az A. Eisnstein California 1933 címet viselő bronzszobor elkészítését széleskörű társadalmi összefogás tette lehetővé, támogatta az Akadémiai Bizottság mellett az egyetem, a kulturális tárca, több helyi cég és magánszemély is. De az épület udvarán járók másfél évtizede már rendszeresen találkozhattak a szoborral, amit a művész 1988-ban készített el poliészter műgyantából, amint végzett a képzőművészeti főiskolán.

"Főiskolásként legalább annyira érdekelt a csillagászat, mint a szobrászat. Sok csillagászati témájú könyvet olvastam, s nagyon megragadott Albert Einstein alakja, aki annak ellenére, hogy a XX. század egyik legnagyobb elméje volt, megmaradt egyszerű, puritán embernek" - mondta a művész.

A mű az öreg kerékpárral már bronzból van

A szobor elkészítéséhez egy 1933-as fekete-fehér, Kaliforniában készült fénykép adta az ötletet, amin Einstein mosolyogva kerékpározott. Az alkotáshoz a fiatal művész megszerezte nagyapja tizenöt éves kerékpárját. A tudóst a szörfdeszkák készítéshez is használt poliészter műgyantából készítette el. A mű az öreg kerékpárral együtt bronzszínű festést kapott. Az alkotás néhány évig a család kertjében állt, majd a kilencvenes évek elején a Szegedi Akadémiai Bizottság székházának udvarára került.

A szobrot minden ősszel raktárba kellett helyezni, nehogy a fagyok kárt tegyenek benne, a festést pedig három-négyévente ki kellett javítani.