Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint a törököké lehet Szigetvár

2008.04.09. 08:05
Egy Magyarországon bejegyzett török kulturális egyesület egymilliárd forintos befektetésről tárgyal Szigetvár vezetőségével. Iszlám kulturális központot hoznának létre és felújítanák a várat, amit a magyar államnak nem sikerült.

Egy török beruházó milliárdos fejlesztésről és két kisebb projektről tárgyal Szigetvár vezetőségével. Rendbe hoznák a várban található minaretet, és teljes körűen rekonstruálnák a várat. A beruházó az itthon bejegyzett Magyarországi Iszlám Kulturális Egyesület. (Akiket egyébként sem az interneten, se a tudakozóban nem találtunk meg.)

A szigetvári minaretet 1566-ban építették a törökök ötven méter magasságúra. Magyarországon ez volt a legmagasabb minaret, de egy villámcsapás során leomlott. A török egyesület tízmillió forintból egy körülbelül harminc méter magas tornyot szeretne itt építeni.

Számunkra fontosabb része a kezdeményezésnek, hogy befejeznék a vár félbehagyott rekonstrukcióját, amire a magyar állam eddig százmillió forintot fordított a Baranya Ma információi szerint. Eddigi tervei szerint az iszlám kulturális egyesület a Nyugat-Európa más városaiban már működőkhöz hasonló módon török oktatási és kulturális központot alakítana ki. A befektetők befejeznék a kilencszobás szállodát is, amit az állam kezdett el a várat korábban kezelő vállalkozóval.

Szigetvár

A polgármester, Paizs József szerint a város egész vezetősége támogatja a fejlesztést, egyrészt a török turisták várható áradatából származó bevételek, másrészt a vár felújításának lehetősége miatt. Paizs szerint a vár mostani vagyonkezelőjének, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nek sem volt ellenvetése a török beavatkozással kapcsolatban.

Paizs József elmondta az Indexnek, hogy egyelőre még tárgyalnak az egymilliárd forintos beruházásról, végleges eredmény körülbelül egy hónapon belül várható. A török segítség szerinte kísérlet lenne, amire azért van szükség, mert a magyar állam rossz gazdája a szigetvári műemlékeknek. A városban található történelmi emlékek rendkívül rossz állapotban vannak, a vár rekonstrukciója is félbemaradt, amikor elfogyott a pénz. „A törökökkel kitűnő kapcsolataink vannak, ezért mikor nem láttam más lehetőséget a méltatlan állapotok megszüntetésére, a törökök segítségét kértem” – mondta Paizs.

Az alapítvány képviselője pénzügyi garanciát Isztambul városától ígért, de egyelőre nem rendelkezik a pénzzel. Ha létrejön a megállapodás, kilencvenkilenc évre szeretnék az üzemeltetői jogokat megszerezni, de a bevétel nagy része a várost illetné.

Innen rohant ki Zrínyi

A szigetvári vár első épületét az Almás-patak mocsaras árteréből kiálló szigetszerű földsávon építették meg az 1400-as években, erre emeltek később egy kör alakú, három emeletes lakótornyot. A vár 1543-ban került Ferdinánd király tulajdonába, ekkora már körül is kerítették. A török támadások alatt a várat megerősítették, a körülölelő tavat kiszélesítették, sáncokat emeltek. 1556-ban Ali budai pasa sikeresen bevette az óváros részt, ekkor kezdődött a nagyobb szabású megerősítés.

Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója, várkapitánysága idején építették meg az újváros részt. A vár 1566-os szigetvári ostrom során pusztult el a középkori kerek torony. Zrínyi a végső ostrom során háromszáz fős csapatával védte a várat, és onnan kitörve hősi halálta halt. A törökök a város bevétele után megkezdték Szigetvár újjáépítését. 1689-ben foglalták vissza a törököktől, a vár és az óváros rész épségben került a császáriak kezére. Az újváros 1686-ban porig égett. 1994-ben a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával létrehozták Szigetváron a Török-Magyar Barátság parkot az itt elhunyt I. (Nagy) Szulejmán szultán és Zrínyi Miklós emlékére.