Stabil az állapota Szabó Magdának

2005.12.12. 14:59
Keringési panaszokkal kórházba került Palermóban Szabó Magda, ahol helyette az unokája vette át a Mondella-díjat. A 88 éves írónőt hétfőn a honvédség különgép hozta haza Budapestre.

Csorba László, a római magyar akadémia igazgatója elmondta, hogy a 88 éves magyar írónő még pénteken érkezett a szicíliai városba, hogy átvegye Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerését, a Mondello-díjat, amelyet Az ajtó című regényéért ítéltek oda.

#alt#
Szabó Magda
Fotó: oszk.hu

Már elindult a gép

Szabó Magda Kossuth-díjas író azonban szombaton váratlan rosszullét - olasz sajtójelentések szerint könnyű agyérgörcs - miatt a palermói Policlinico kórház kardiológiai intenzív osztályára került, így még a díjátadáson sem vehetett részt, a kitüntetést Géza nevű unokája vette át.

A római magyar akadémia igazgatójának közlése szerint az illetékesek Szabó Magda állapotára tekintettel úgy döntöttek, hogy az idős írónőt mielőbb haza kell szállítani, otthoni körülmények között kell kezelni. Szabó Magdát hétfő délelőtt mentő vitte a repülőtérre, ahonnan a Magyar Honvédség erre a célra rendelkezésre bocsátott An-26-os katonai-egészségügyi gépe szállította őt haza.

Bocskai István, a honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a család kérésének megfelelően csak annyit közölhetnek, hogy az írónő állapota stabil, de azt nem mondhatja meg, hogy melyik kórházban ápolják majd Szabó Magdát. Azért a honvédség hozta haza az írónőt, mert Magyarországon csak a hadseregnek van olyan szállító-repülőgépe, amely ilyen távolságra képes repülni és a belsejét át lehet alakítani betegszállítási feladatokra is. Az MTI fotóriporterének beszámolója szerint az An-26-os repülőgép nem sokkal fél öt után landolt a repülőtéren.

"Azért fogok élni"

Szabó Magda 88. születésnapján októberben elmondta, hogy jelenleg a Für Elise második kötetén dolgozik, de még nem tudja, ezzel lezárul-e ez a munkája. "Ha élek, azért fogok élni, hogy önöknek legyen mit olvasni" - mondta az olvasókhoz szólva.

Szabó Magda életműve óriási: írt drámát, esszét és regényt is a versek mellett, műveit a világ 42 országában ismerik. A kétszeres József Attila-díjas, Corvin-lánccal is kitüntetett alkotó az egyetlen élő szerző, akinek Abigél című műve szerepel bekerült A Nagy könyv döntősei közé.