Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

900 ezer dollár Tamás bátya kunyhójáért

2005.12.28. 15:04
A Washington közelében lévő, farönkökből összetákolt kunyhóban élt az amerikai irodalom egyik leghíresebb regényének főhőse.

Feltehetően a világ egyik legértékesebb kunyhója Tamás bátyájé: csaknem 1 millió dollárért cserél gazdát. Az új tulajdonos 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot fizet szerzeményéért.

Tamás bátya, a Harriet Beecher-Stowe amerikai írónő által életre keltett regényhős valós személy volt, alakjául egy bizonyos Josiah Henson szolgált. Henson rabszolgának született 1789 június 15-én Marylandben, s tizennyolc éves kora előtt háromszor adták el. 1830-ig sikerült megtakarítania 350 dollárt, amelyért a szabadságát akarta megváltani, ám amikor átadta a pénzt gazdájának, az ezer dollárra srófolta fel a "vételárat". A becsapott Henson feleségével és négy gyermekével megszökött, átjutott Kanadába, ahol egy közösséget alapított, amelyben volt rabszolgákat tanított gazdálkodni. 1849-ben megjelentetett önéletrajza ihlette meg Harriet Beecher-Stowe-t.

A Washington közelében lévő, farönkökből összetákolt kunyhót, ahol Josiah Henson rabszolgaként lakott sorstársaival, az elmúlt kétszáz év alatt számtalanszor átépítették, kibővítették, így kevéssé emlékeztet az eredeti lakra. Tulajdonosa, egy bizonyos Greg Mallet-Prevost a kunyhóért és a mellette álló házért, ahol "Tamás bátya" egykori gazdája élt, 990 ezer dollárt, azaz 209 millió forintot kért. A nevezetes épületeket végül Montgomery kerület vásárolta meg, bár az üzletet a hírek szerint csak január végén ütik nyélbe.