Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

A Társulat szerint nem voltak botrányosak Siófokon

2008.07.14. 16:31
A botrányosnak nevezett siófoki Társulat-előadás az ügynökség szerint sikeres volt, csak a szervező verte át a nézőket. A Zikkurat Színpadi Ügynökség szerint a szervező azt sem tudja, mit jelent egy rockopera keresztmetszete, és egyébként is túl sok jegyet adott el.

Az István, a király jubileumi előadását színpadra állító Zikkurat Színpadi Ügynökség szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a Társulat nem teljesítette volna vállalt kötelezettségeit a rockopera keresztmetszetének szombati siófoki előadásán. Ezt Rosta Mária producer hangsúlyozta hétfőn az MTI-nek.

Kiss László, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója korábban azt nyilatkozta a távirati irodának, hogy a Társulat és producere becsapta a nézőket és személy szerint őt is, amikor a Társulat tagjai a szombati előadáson nem az István a király rövidített változatát mutatták be, hanem musical- és rockdalok hangzottak el.

Rosta Mária ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a rockopera keresztmetszetének előadására szerződtek a Kálmán Imre Kulturális Központtal. Tehát nem a teljes rockoperáról és nem is annak rövidített változatáról volt szó, ugyanis ilyen nem létezik.

Rosta Mária elmondta, hogy a Társulat tagjai Siófokon előbb mintegy 60 percben élőben - és mint nyomatékosan hangsúlyozta, nem playbackről - elénekelték a televíziós döntő legszebb dalait, majd 65 percben bemutatták az eredetileg 90 perces István, a király keresztmetszetét, vagyis a mű valamennyi fontos dalát.

A Zikkurat által kiadott közlemény szerint az ügynökség sajnálattal tapasztalta, hogy a helyszínen "a rendezők Kiss László igazgató vezetésével a teljes rockopera előadását hirdették, és ezzel szándékosan félrevezették a jegyvásárlókat". (A rockopera előadását hirdették a kulturális központ honlapján, a program-összefoglalóban is. Ott a Zikkurat álláspontjával ellentétesen a rockopera szűkített változataként emlegetik az előadást).

A Zikkurat hangsúlyozza, hogy az István, a király "nagyjogos mű", így abban az esetben, ha valóban a rockoperára szerződtek volna, a központ igazgatójának előzetesen jogengedélyt kellett volna kérnie.

Az ügynökség közleménye megjegyzi: Kiss László nyilatkozatából az derül ki, hogy nincs tisztában a rockopera nagyságrendjével, és nem tudja, hogy a mű keresztmetszete fogalom mit is fed. Mint hozzáteszik, az igazgatónak előzőleg lett volna alkalma megtekinteni az előadást, amelyet az országban több helyen nagy sikerrel játszottak.

A közlemény szerint az 1200 férőhelyű nézőtérre majdnem dupla mennyiségű - mintegy kétezer - jegyet adtak el. Bár a Somogy Megyei hírlap hétfői írása szerint nézők tucatjai követelték vissza jegyük árát, és bekiabálásokkal adtak hangot nemtetszésüknek, a Zikkurat közleménye szerint a siófoki előadás sikeres volt, "a közönség hosszan ünnepelte" a Társulat tagjait.