Megnyílt a föld Londonban

2007.10.08. 19:18
Hétfőtől áprilisig egy hatalmas repedés látható a Tate Modern Galéria egyik kiállítótermében. Az alkotás a társadalom megosztottságát jelképezi.

London legfontosabb kortárs múzeumának egyik termében egy nagy repedés látható a padlón. A rés 167 méter hosszú, egy óriási terem padlóján fut végig. Egyre szélesedik, a végén már tátongó űrré válik. A 2008 áprilisáig látható rés egy művészeti alkotás, a kolumbiai Doris Salcedo munkája. A címe Shibboleth, ami jelszót jelent. A mű a fajgyűlöletet és a társadalmi megosztottságot jelképezi. Az egyik oldal a fehér európaiaké, míg a másikon az összes többi faj osztozik, mondta alkotója. A repedés szélesebb részeiben acélháló is látható, ami a határok átjárhatatlanságára, a bevándorlók érzéseire, a szegregációra utal.

Teremőrök vigyáznak, senki se essen bele

Salcedo nem árulta el, hogyan sikerült megrepesztenie a padlót. A munkálatok öt hétig tartottak, tavasszal pedig betömik a lyukat. A galéria a szokásosnál több teremőrt rendelt a kiállításra, akik arra ügyelnek, hogy a nézők ne essenek be a műalkotásba.