Judit
2 °C
7 °C

Megnyílt a föld Londonban

2007.10.08. 19:18
Hétfőtől áprilisig egy hatalmas repedés látható a Tate Modern Galéria egyik kiállítótermében. Az alkotás a társadalom megosztottságát jelképezi.

London legfontosabb kortárs múzeumának egyik termében egy nagy repedés látható a padlón. A rés 167 méter hosszú, egy óriási terem padlóján fut végig. Egyre szélesedik, a végén már tátongó űrré válik. A 2008 áprilisáig látható rés egy művészeti alkotás, a kolumbiai Doris Salcedo munkája. A címe Shibboleth, ami jelszót jelent. A mű a fajgyűlöletet és a társadalmi megosztottságot jelképezi. Az egyik oldal a fehér európaiaké, míg a másikon az összes többi faj osztozik, mondta alkotója. A repedés szélesebb részeiben acélháló is látható, ami a határok átjárhatatlanságára, a bevándorlók érzéseire, a szegregációra utal.

Teremőrök vigyáznak, senki se essen bele

Salcedo nem árulta el, hogyan sikerült megrepesztenie a padlót. A munkálatok öt hétig tartottak, tavasszal pedig betömik a lyukat. A galéria a szokásosnál több teremőrt rendelt a kiállításra, akik arra ügyelnek, hogy a nézők ne essenek be a műalkotásba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?