Alfréd
-7 °C
2 °C

Tordy Géza lett a Nemzet Színésze

2008.06.18. 19:08
Tordy Géza Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a májusban elhunyt Raksányi Gellért helyére a címet viselő művészek szerdán Budapesten

A nemzet színészei - Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula és Törőcsik Mari - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával ültek össze, hogy új tagot válasszanak a május 20-án elhunyt Raksányi Gellért helyére.

Tordy Géza

Karaktere romantikus és modern hősök megformálásban egyaránt jól érvényesül. Játékában jól érzékelhető a figurák belső feszültsége, a közvetlen érzelmi töltet, az indulatok olykor vad szenvedélye. Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte. 1957-ben 2 évre Szegedre szerződött. 1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett. 1963-1967 között a Madách Színház társulatának tagja volt. 1967-ben visszatért a Vígszínházba. 1982 óta tanít Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-ben a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője lett. 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője volt. Díjai: Jászai Mari-díj - 1970, 1977 Érdemes művész - 1980 Kiváló művész - 1988 Kossuth-díj - 1991.

Bodrogi Gyula színművész elmondta, több jelölt neve is felmerült a választásnál, de végül egyhangúlag döntöttek Tordy Géza személye mellett. Garas Dezső arról számolt be, hogy a választás végére Haumann Péter és Tordy Géza maradt versenyben. Szabó Gyula megjegyezte: ő kardoskodott a legtovább egy másik jelölt mellett, akinek nevét nem árulta el, de mint hozzátette, a többiek meggyőzték. Megemlítette: "nüansznyi" különbséggel döntöttek a tagok végül Tordy Géza személye mellett.

Jordán Tamás közölte: Komlós Juci és Berek Kati nem voltak jelen a döntésnél, ők korábban már eljuttatták jelöltjük nevét, és a szerdai szavazás közben is egyeztettek velük telefonon.

"Nagyon-nagyon meg vagyok hatva és meg vagyok tisztelve. Köszönöm az életnek és a kollegáimnak, elsősorban a színésztársaimnak, mivel tőlük kaptam az elismerést" - mondta Tordy Géza. "Ez a betetőzése annak, amit díjban adott, amilyen örömökkel megtisztelt az élet. Ez a legszebb és legmagasabb elismerés egy ilyen vén embernek, mint amilyen most már én vagyok".

A nemzet színészei közül Tordy a legfiatalabb: "Alföldi Robi rendezte három éve a Micimackót egy csomó nagy színésszel, akik közül többen már nem élnek, többek között az én nagy-nagy barátom, Darvas Iván. Én voltam a legfiatalabb köztük, akkor 67 éves, nézegettem őket, akik közül sokat még gyerekként bámultam a színházban, aztán pályatársuk lettem, és akkor is, ugyanígy mint most, elcsodálkoztam azon, hogy én vagyok a legfiatalabb."

A Nemzet Színészei

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. A címet a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki főszerepekben vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntessék a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért személyiségeket. Az első alkalommal, 2000. augusztus 22-én Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg a címet. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula töltötte be. 2006 szeptemberében Zenthe Ferenc helyére Király Leventét, 2007 nyarán pedig Darvas Iván helyére Bodrogi Gyulát választották meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!