Intenzív osztályon van Törőcsik Mari

2008.10.16. 11:34
Kórházba szállították Törőcsik Marit, a 73 éves színésznő jelenleg is életveszélyes állapotban van, sajtóhírek szerint kómába esett, és összeomlott a keringése.

Törőcsik Mari színésznőt életveszélyes állapotban, intenzív osztályon kezelik, jelentette a Nemzeti Színház vezetősége csütörtök délelőtt. A család kérésére a színház további információkat nem közölt. Több orgánum úgy tudja, hogy az orovosok nem sok jót ígérnek, a színésznő kómában van, keringése összeomlott.

A színművész lenne a mesélője Szemző Tibor és Sári László Csoma opéra cinématique című előadásának; a Kőrösi Csoma Sándor életét megidéző darabot a Művészetek Palotájában október 24-én mutatnák be.
Törőcsik Mari lett volna a szerdán kezdődött Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díszvendége. Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa elmondta: a művésznő betegségre hivatkozva a hét elején mondta le részvételét az egyesült államokbeli fesztiválon. 

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született egy Heves megyei kis faluban, Pélyen. Zenei pályára készült már gyerek kora óta, később mégis a Színház és Filmművészeti Főiskola színész szakára jelentkezett. Főiskolai szerelme, és első férje Bodrogi Gyula volt. Első filmszerepeit is a főiskolás évek alatt kapta. Ezek közül leghíresebb a Fábri Zoltán rendezte 1956-ban készült Körhinta

A főiskola után a Nemzeti Színházba került, majd 1979-től a győri Kisfaludy Színház, 1990-től pedig a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. Már 1959-ben már megkapta a Balázs Béla-díjat, később megkapta a Jászai Mari-díjat és a Kossuth-díjat is. 2000 óta a Nemzet Színésze.

Külföldön is elismerték, 1976-ban Arany pálma-díjat kapott Cannes-ban, később Karlovy Vary-ban és Cannes-ban is életműdíjat kapott.