Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svájciak szerint a világ

2002.10.22. 17:46
A svájci képzőművészeti szcéna fenegyerekei mutatkoznak be a Trafóban gigantikus fóliákkal, audiovizuális performansszal és az elmaradhatatlan partival
A genfi Attitudes képzőművészeti műhely három alkotója, Pierre Vadi képzőművész és a Loopmatic formáció performerei (Caroline Suard és Stéphane Détruche) mutatkoznak be a Trafó Kortárs Művészetek Házában október 23-án. Pierre Vadi genfi képzőművész a nagyméretű fólia-installációk mestere a térrel és annak reprezentációiával foglalkozik. A "geopolitikai fikciók"-nak nevezett munkák a térképek hagyományos jelrendszerét értelmezik újra. A kiállításain látható, térképekre készült festmények aktuális politikai szituációkra utalva radikális jelentéssel ruházzák fel az amúgy semleges felületeket.

A "makroklíma boksz" címmel készült fólia-installációk a tér korlátozottságát kívánják érzékeltetni. A Trafóban szereplő kiállításon Pierre Vadi fekete fóliával titokzatos labirintussá alakítja galéria egész terét. A látogatók figyelmét fények, flitteres csillogás, vagy fénnyel írt szövegek irányítják.

A színpadi, vagy filmdíszlethez hasonlóan komplex, geopolitikai utalásoktól sem mentes installáció válaszfalai, útvesztői, fényforrásai és a Vadira jellemző, térképekre készült festmények sajátos világot, egy titokzatos és baljós történet részleteit teremtik a látogató köré.

Loopmatic

A megnyitót követően a Trafó nagytermében kerül sor a genfi Loopmatic (Caroline Suard és Stéphane Détruche) performanszára. A két svájci videóművész nyolc darab 16 mm-es film egyidejű vetítésével alakít ki sajátos vizuális világot. A 25 perces, Les pieds au ciel című performansz zenéjét is a művészek keverik a helyszínen, a vetítést pedig dj Cadik és dj Palotai bevonásával folytatják.

Attitudes

A fellépő művészek az 1994-ben két művészettörténész által alapított Attitudes képzőművészeti műhely tagjai. Az Attitudes galéria és műteremház komplexumában nemcsak kiállításokat, hanem kollokviumokat, könyvbemutatókat, vitaesteket is szerveznek. A független képzőművészeti intézmények nemzetközi hálózatának megteremtését célul kitűző Attitudes-del együttműködve lehetőség nyílhat fiatal hazai képzőművészek számára nemzetközi kitekintésre, tapasztalatszerzésre. A budapesti bemutatkozáson három svájci kortárs művészeti kiállítás látható a genfi Attitudes, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Trafó közös svájci-magyar programsorozatának részeként.

Pierre Vadi (Svájc) kiállítása: WAVELAB
Megnyitó: október 23. 19.00
performansz: Loopmatic (Svájc) 20:00

Svájci - magyar képzőművészeti programsorozat Budapesten

Stúdió Galéria
Jérémie Gindre (CH), Gyenis Tibor, Koronczi Endre, Menesi Attila
2002. október 22 - november 22.
megtekinthető: hétfő - szombat 14 - 18 óráig
1053 Budapest
Képíró u. 6.

1x1 Tábla
Jérémie Gindre plakátműve
2002. október 22 - 2003. január 22.
Budapest, Lövölde tér