Svájciak szerint a világ

2002.10.22. 17:46
A svájci képzőművészeti szcéna fenegyerekei mutatkoznak be a Trafóban gigantikus fóliákkal, audiovizuális performansszal és az elmaradhatatlan partival
A genfi Attitudes képzőművészeti műhely három alkotója, Pierre Vadi képzőművész és a Loopmatic formáció performerei (Caroline Suard és Stéphane Détruche) mutatkoznak be a Trafó Kortárs Művészetek Házában október 23-án. Pierre Vadi genfi képzőművész a nagyméretű fólia-installációk mestere a térrel és annak reprezentációiával foglalkozik. A "geopolitikai fikciók"-nak nevezett munkák a térképek hagyományos jelrendszerét értelmezik újra. A kiállításain látható, térképekre készült festmények aktuális politikai szituációkra utalva radikális jelentéssel ruházzák fel az amúgy semleges felületeket.

A "makroklíma boksz" címmel készült fólia-installációk a tér korlátozottságát kívánják érzékeltetni. A Trafóban szereplő kiállításon Pierre Vadi fekete fóliával titokzatos labirintussá alakítja galéria egész terét. A látogatók figyelmét fények, flitteres csillogás, vagy fénnyel írt szövegek irányítják.

A színpadi, vagy filmdíszlethez hasonlóan komplex, geopolitikai utalásoktól sem mentes installáció válaszfalai, útvesztői, fényforrásai és a Vadira jellemző, térképekre készült festmények sajátos világot, egy titokzatos és baljós történet részleteit teremtik a látogató köré.

Loopmatic

A megnyitót követően a Trafó nagytermében kerül sor a genfi Loopmatic (Caroline Suard és Stéphane Détruche) performanszára. A két svájci videóművész nyolc darab 16 mm-es film egyidejű vetítésével alakít ki sajátos vizuális világot. A 25 perces, Les pieds au ciel című performansz zenéjét is a művészek keverik a helyszínen, a vetítést pedig dj Cadik és dj Palotai bevonásával folytatják.

Attitudes

A fellépő művészek az 1994-ben két művészettörténész által alapított Attitudes képzőművészeti műhely tagjai. Az Attitudes galéria és műteremház komplexumában nemcsak kiállításokat, hanem kollokviumokat, könyvbemutatókat, vitaesteket is szerveznek. A független képzőművészeti intézmények nemzetközi hálózatának megteremtését célul kitűző Attitudes-del együttműködve lehetőség nyílhat fiatal hazai képzőművészek számára nemzetközi kitekintésre, tapasztalatszerzésre. A budapesti bemutatkozáson három svájci kortárs művészeti kiállítás látható a genfi Attitudes, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Trafó közös svájci-magyar programsorozatának részeként.

Pierre Vadi (Svájc) kiállítása: WAVELAB
Megnyitó: október 23. 19.00
performansz: Loopmatic (Svájc) 20:00

Svájci - magyar képzőművészeti programsorozat Budapesten

Stúdió Galéria
Jérémie Gindre (CH), Gyenis Tibor, Koronczi Endre, Menesi Attila
2002. október 22 - november 22.
megtekinthető: hétfő - szombat 14 - 18 óráig
1053 Budapest
Képíró u. 6.

1x1 Tábla
Jérémie Gindre plakátműve
2002. október 22 - 2003. január 22.
Budapest, Lövölde tér