A fiúk is sírnak

2001.11.11. 17:29
Az utóbbi hetekben Terry Black ügye kapcsán folyamatosan olyan kifejezések röpködnek a levegőben, mint transzszexualitás, nemi identitászavar, transzvesztitizmus. Hajlamosak vagyunk összekeverni a jelentésüket, illetve egymás szinonimáiként használni őket, holott ezek a szavak különböző dolgokat jelölnek.
A nemi identitás kialakulása

Először is fontos tudni, hogy a nemi identitás és a szexuális preferencia két teljesen különböző dolog. Az előbbi azt jelenti, hogy az ember melyik nemhez tartozónak érzi magát, az utóbbi pedig, hogy melyik nemhez vonzódik szexuálisan. "Normális" esetben genetikailag és anatómiailag a két nem közül valamelyiknek születünk, majd hamarosan kialakul a nemi identitásunk. A gyerekek általában óvodáskorukban fedezik fel, hogy a fiúknak van "valamijük", ami a lányoknak nincsen. És innen már csak egy lépés annak a felismerése, hogy éppen ez az a valami, ami elsősorban megkülönbözteti a fiúkat a lányoktól. Kamaszkorunkra már nem csak azzal vagyunk tisztában, hogy melyik nemhez tartozunk, hanem nagyjából el is sajátítjuk azokat a viselkedésformákat, amelyek a nemünknek megfelelnek, azaz a megfelelő nemi szerepeket.

Idegen testben élő lelkek

Azonban ez nem mindenkinél megy ilyen simán. A nemi identitás zavarával küzdők problémája, hogy az anatómiai nemük és az általuk átélt nemi hovatartozás között eltérés van. Tehát valaki férfinak születik, de nőnek érzi magát, vagy fordítva, nőnek születik, de férfinak érzi magát. Ezt az állapotot nevezzük transzszexualitásnak. Ez egy pszichés betegség, senki sem választja önként ezt az állapotot, hanem így születik. Egyelőre nem bizonyított, de léteznek arra utaló adatok, hogy a transzszexuálisok agyának bizonyos részei jobban hasonlítanak az ellentétes nem agyának megfelelő részeire, tehát valószínűleg ők a szó szoros értelmében idegen testben élő lelkek.

Alapvető angol kifejezések, rövidítések szótára

Drag Queen: A szórakoztatóiparban (általában nőimitátorként vagy táncosnőként) dolgozó T-lányok.
F2M (female to male): Transzszexuális, aki nőnek született, de férfivá szeretne alakulni.
GLBT (gay, lesbian, bisexual, transsexual): A nemi kisebbségek közös megnevezése.
M2F (male to female): Transzszexuális, aki férfinak született, de nővé szeretne alakulni.
SRS vagy GRS (sex/gender reassignment surgery): Szexuális átalakító műtét, melynek során férfiaknál eltávolítják a pénisz egyes részeit, és vaginát képeznek, nőknél a test más részéről vett bőrdarabból péniszt alakítanak ki.
T-girl (T-lány): A férfiból nővé alakult transzszexuálisok megnevezése.
T-boy (T-fiú): A nőből férfivá alakult transzszexuálisok megnevezése.
Transition (Átalakulás): a folyamat, amely során a transzszexuális személy testi nemét orvosi kezeléssel megváltoztatják.

Aki megnézi a nálunk tavaly bemutatott A fiúk nem sírnak (Boys Don't Cry) című filmet, az némi fogalmat alkothat arról a szenvedésről és rengeteg nehézségről, amellyel egy transzszexuális embernek meg kell küzdenie. A film egy transzszexuális fiú, Brandon Teena igaz történetén alapul, aki lánynak (és Teena Brandonnak) született, és azért kellett meghalnia, mert a környezete képtelen volt elfogadni, hogy "nő létére" férfiként akart élni. Egyes források szerint a transzszexuálisok fele nem éri meg a harminc éves kort, sokan közülük öngyilkosok lesznek, mert nem képesek elviselni az idegen testbe zártság kínzó érzését, vagy a társadalom előítéleteit.

Disztingváljunk!

A transzvesztitizmus kapcsolódhat a transzszexualitáshoz, azonban ez egyáltalán nem minden esetben jellemző. A transzvesztiták az ellenkező nem ruhadarabjait, viselkedésmódját szeretik magukra ölteni, de ettől még nem feltétlenül érzik magukat az ellentétes nemhez tartozónak! Számtalan férfi transzvesztita létezik, akik néha női ruhát öltenek, de emellett teljes mértékben férfinak érzik magukat, és férfiként élik mindennapi életüket. Az átöltözés kapcsolódhat a szexuális kielégüléshez, de történhet csupán hobbiból, a szexuális élvezettől függetlenül is.

Mit lehet tenni?

Brandon Teena
A transzszexualitást nem lehet "elmulasztani" semmilyen pszichés vagy fizikai kezeléssel, az egyetlen valódi megoldás, a fizikai nem megváltoztatása. A transzszexuálisoknak van lehetőségük rá, hogy hormonkezeléssel, illetve sebészi beavatkozással (az ellenkező nemnek megfelelő nemi szerv kialakítása) nemet változtassanak, azonban ez igen hosszú és költséges procedúra. Magyarországon először orvosi és pszichiátriai vizsgálatokon kell átesni, amelyek igazolják a transzszexualitást, majd az Egészségügyi Tudományos Tanácstól kell engedélyt kérni a nem megváltoztatására.

A transzszexuálisok nemi preferenciája - akárcsak a nemi identitás zavarral nem küzdőké - lehet heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális. Elképzelhetjük, milyen nehezen talál párt magának például egy férfi, aki leszbikus nőnek érzi magát, tehát a nőkhöz vonzódik, de nem férfiként, hanem nőként... Persze a legnagyobb próbatétel maga a transzszexualitás felvállalása. Először a betegnek saját maga előtt kell vállalnia másságát, majd a környezete előtt, amelyet igen megnehezít a betegséget körülvevő tudatlanság és elutasítás.  • Hírek
  • Megtakarítás