Jenő
-3 °C
6 °C

Újra megnyílik a Kis-Trianon kastély

2008.09.30. 10:29
Egy évig tartó felújítás után október 2-án újra megnyitja kapuit a versailles-i Kis-Trianon palota.

Marie-Antoinette királyné, XVI. Lajos felesége kedvenc nyári lakját 250 szakember munkájával állították helyre. A kis palota, kertjei és a közelében lévő Francia Pavilon restaurálása 5,3 millió euróba (1,3 milliárd forint) került. A mecénás a Bréguet óragyártó cég volt.

Az épületegyüttest a közönség újra olyan állapotban láthatja, mint amilyen volt azon az 1789. október 5-i napon, amikor az ostromlók megérkeztek Versailles kapuihoz. A királyné a kertben sétálgatott és amikor eleredt az eső, az angolpark mesterséges parkjába menekült. Egy inas oda vitte neki a rossz hírt. A királyi pár másnap visszautazott Párizsba és soha többé nem tért vissza. "A történelmet ebben a pillanatban akartuk megállítani, mintha azt mondanánk a látogatónak: a királyné most nincs itt, használja ki az alkalmat" - mondja Pierre-André Lablaude, a munkákat irányító főépítész.

Távol az etikettől

A neoklasszicista épületet XV. Lajos emeltette Madame de Pompadour részére, de lakott benne Madame Du Barry is, mégis inkább annak az életnek a szimbóluma lett, amelyet Marie-Antoinette élni akart, távol a versailles-i etikettől.

Eddig csak az első emelet volt látogatható, a bejárható terület most megháromszorozódott. Visszakapta eredeti funkcióját a földszint, ahol az utóbbi időben az adminisztratív ügyeket intézték, valamint a második emelet, amelyet raktárrá változtattak.

Restaurálták a királyné termeit, amelyek visszakapták eredeti virág- és gyümölcsmotívumú dekorációjukat. A raktárakból előkerültek a régi bútorok és az ablakok is visszanyerték a 18. századi formájukat. Megújult a könyvtár, a fürdőszoba, a királyi lakosztály és régi pompájukban díszelegnek az udvarhölgyek szobái. A földszinten megtekinthető a konyha a maga korabeli tűzhelyével, az "ezüstök" szobája, ahol a királyné ezüst és arany étkészletei láthatók. A "gyümölcsös szoba" multimédia-terem lesz, ahol a mozgássérültek virtuális látogatást tehetnek a kastélyban. Az érdeklődő megtudhatja azt is, hogyan működtek a "repülő asztalok", a korabeli ételliftek, bár ezeket Versailles sohasem használta.

A második emelet régen a vendégeké volt, most azoknak a nőknek az emlékét idézi, akik benne laktak. Marie-Antoinette lányáét, Madame Royale-ét, unokahúgáét, Mária Lujzáét. Ezt az emeletet és a földszintet csak idegenvezetővel lehet megtekinteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?