225. születésnapját ünnepli az Egyesült Államok

2001.07.04. 17:02
Az Egyesült Államok szerdán ünnepli születésének 225. évfordulóját: 1776-ban nyolcévi háború után ezen a napon nyilvánította ki 13 tengerentúli kolónia az anyaországtól, Nagy-Britanniától való elszakadást, és írták alá a függetlenségi nyilatkozatot Philadelphiában.
A központi parádé és felvonulás közép-európai idő szerint 18.00 órakor kezdődik Washingtonban, és a hajnali 3.10-kor kezdődő hagyományos tűzijátékkal fejeződik be. Ezen a napon a nyugati partoktól a keleti partokig ünnepelnek, egyebek között megrendezik New Yorkban a hotdog-evő versenyt.

George Bush elnök a nemzethez intézett ünnepi üzenetében magasztalta a függetlenségi nyilatkozat készítőit, amiért olyan tökéletesen megfogalmazták a függetlenség alapelveit, hogy az Egyesült Államok 225 évvel később is a szabadság és lehetőségek egyedülálló országa a világban.

"A nyilatkozat új kormányzási módot teremtett, amelyben a demokratikus intézmények a kormányzottak egyetértéséből nyerték hatalmukat. Jólétünk és erőnk igazolja a nyilatkozatban megfogalmazott elvek helyességét" - olvasható Bush üzenetében, amelyet a Fehér Ház már hajnalban nyilvánosságra hozott.

Bush július 4-én egyebek között meghirdeti a szegény és hátrányos helyzetű gyerekek megsegítését célzó kormányprogramot: a kormány 2002-ben 67 millió dollárt utal ki erre a célra.