Hamis Napraforgók

2001.09.26. 11:45
Egy olasz művészeti magazin állítása szerint Vincent Van Gogh Napraforgók című festménye, melyet évekkel ezelőtt 25 millió fontért vásárolt meg egy japán vállalat, másolat. Ráadásul nem is közönséges darab, hiszen a másolat készítője nem más, mint a festő közeli barátja, Paul Gauguin.
A vitatott festmény
A Napraforgók-sorozat hetedik darabja ma tokiói Yasuda Kasai Művészeti Múzeumban található
Meglepő bejelentést tett a minap Antonio De Robertis, az olasz Quadri de Sculture című művészeti szaklap újságírója - adta hírül a Daily Telegraph. A szakértő szerint van Gogh Napraforgók-sorozatának egyik darabját, melyet egy 1987-es árverésen akkor rekordösszegnek számító 25 milló fontért vásárolt meg egy japán vállalat, valójában Paul Gauguin munkája.

De Robertis a két festő közti levelezéssel bizonyította állítását, melyből kiderül, hogy Gauguin 1889 januárjában kölcsönkérte barátjától az egyik Napraforgók című festményt. Miután van Gogh nem teljesítette a kérést, barátja titokban másolatot készített a képről. Ezt a másolatot árverezték el '87-ben - vélekedik De Robertis.

Az eredetileg tizenkét részesre tervezett Napraforgók-sorozatot Van Gogh Gauguin érkezésére kezdte el festeni, hogy a képekkel dekorálja barátja arles-i szobáját. Gauguin érkezéséig négy készült el - két korabeli kiállításokat is megjárt eredeti és két gyengébb minőségű (van Gogh által készített) másolat. Később további három napraforgós festmény készült, ezeket szintén van Gogh munkáiként jegyzik.

De Robertis szerint mind a négy 1889 januárja előtt készült festmény hitelt érdemlően van Gogh keze munkája, és ezek egyikét sem árverezték el.