Józsefváros Velencébe megy

2006.04.24. 11:35
Eredménytelen lett a X. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítására kiírt pályázat, ezért Petrányi Zsolt nemzeti biztos közös gondolkodásra hívja a magyar építész szakmát. Idén a metaváros és az agglomeráció fizikai és szociológiai átalakulásának kérdései állnak a velencei seregszemle központjában.

A X. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítására kiírt pályázatra két pályamű érkezett be, ám a zsűri január 27-én úgy ítélte meg, nem hirdet nyertest, mert a beérkezett pályaművek között nem találtak megvalósításra javasolható pályázatot - írja a Népszava.

Közös gondolkodás a metavárosról

A 10. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást 2006 szeptembere és novembere között rendezik meg. Középpontjában a "metaváros" áll majd, a város és az agglomeráció fizikai és szociológiai átalakulásának kérdései. A kiállítás igazgatója Richard Burdett, aki építészetet és várostervezést tanít Londonban. A Velencében általa vezetendő Városok kora nemzetközi projekt hat települést, New Yorkot, Sanghajt, Londont, Mexixo Cityt, Johannesburgot és Velencét fogja szakmai vizsgálódásának középpontjába állítani.

A magyar pavilonra kiírt pályázatot elbíráló szakmai zsűri azt ajánlotta, hogy a kiírásban foglaltaknak megfelelően a nemzeti biztos saját hatáskörében gondoskodjon a velencei magyar kiállítás koncepciójának kidolgozásáról és megvalósításáról. A bizottság döntését egyhangúan hozta meg. Petrányi Zsolt nemzeti biztos a sikertelen pályázatokból azt a következtetést vonta le, hogy egyéni projektek helyett egy nyitott struktúrájú együttgondolkodásra hívja az építész szakmát.

Józsefváros különös világa

Kapóra jött, hogy az Építőművészek Szövetsége februárban kerekasztal beszélgetést rendezett a metavárosokról. A velencei magyar pavilon várhatóan arra fog reflektálni, hogy Budapesten ma és a múltban hogyan, milyen módon telepedtek meg különböző vallási, etnikai kisebbségek. Ezen kisebbségek léte, hogyan változtatta meg a város szerkezetét, milyen új és sajátos formációkat hozott létre. Mi az, amit az ide érkezők elhoztak korábbi lakhelyükről, ezeket hogyan sikerült a város közegébe adoptálni.

Az elmúlt száz évben a Budapestre érkezők a város egy szeletetét, a Józsefvárost választották lakhelyükké. Ma, a vidékről feltelepült romák, az Ázsiából érkező kínaiak különös metavárost alakítottak ki a VIII. kerületben. Petrányi - bár a részleteket csak a hónap végére ígéri - a napilapnak elmondta, hogy a magyar pavilon kiállítása várhatóan a Józsefváros különös világát mutatja majd be.