Kurt Vonnegut 1922-2007

2007.04.12. 08:12
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Kurt Vonnegut, a modern amerikai regény mestere, Az ötös számú vágóhíd, a Bajnokok reggelije és a Börleszk című könyvek szerzője.

Vonnegut haláláról felesége, Jill Krementz magyar idő szerint ma hajnalban értesítette a sajtót. Elmondta, hogy férje néhány hete New York-i, Manhattanben lévő otthonában elesett, és súlyos agysérülést szenvedett.

Az író 1922. november 11-én született Indianapolisban, ősei a vesztfáliai Münsterből származtak, a 19. század közepén érkeztek Amerikába.


Vonnegut vegyészként végzett - miután korábban eltanácsolták a Butler Egyetemről, mondván, nincsen írói tehetsége -, majd a második világháborúban az európai hadszíntéren harcolt. Drezdában a nácik hadifoglyaként halottakat kellett tömegsírba gyűjtenie, és átélte a hires drezdai bombázást, minden idők egyik legbrutálisabb légitámadását. A rettenetes pusztítást csak hét ott fogva tartott amerikai élte túl, Vonnegut volt az egyik. Ezt az élményt dolgozta föl egyik legjelentősebb regénye, az 1969-ben kiadott Ötös számú vágóhíd.

Legismertebb műveit a hatvanas-hetvenes években írta, első nagy sikerkönyve a Macskabölcső volt 1963-ban, amelyet aztán az Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater követett, majd további Vonnegut-klasszikusok, mint a Bajnokok reggelije, a Börleszk vagy a Börtöntöltelék. De sötét humora és szatirikus éleslátása már a korai, ötvenes években íródott sci-fi műveiben, a Gépzongorában (amit korábban Utópia 14 címmel adtak ki nálunk) és a Titán szirénjeiben is meghatározó.

Három regényét is megfilmesítették: Az ötös számú vágóhidat a Butch Cassidy és Sundance kölyök rendezője, George Roy Hill készítette, a groteszk Bajnokok reggelijének Bruce Willis volt a főszereplője, az 1996-os Éjanyánkban pedig Nick Nolte játszotta az amerikai beépített ügynökből náci háborús bűnössé “fejlődött” Howard Campbellt.

Vonnegut rajztehetsége is ismert: az Ötös számú vágóhíd eredeti kiadását saját maga illusztrálta és a Bajnokok reggelijének közbotrányt okozó rajzait is ő készítette.

A 25399-es számú aszteroidát Kurt Vonnegutról nevezték el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport