Újra galéria lesz a MEO épületében

2006.06.23. 16:30
Az egykor népszerű MEO helyén galériát indít az épület tulajdonosának lánya. Az első kiállításon, a múzeumok éjszakáján világító festményeket láthat a közönség.
Wax néven újra galéria indul az egykori újpesti bőrgyárban, amit a közönség 2004-ig MEO-ként ismert. A Wax galéria a MEO-hoz hasonlóan szintén kortárs képzőművészettel foglalkozna, mondta lapunknak az új vezető, Árkai Mónika. A képzőművészet mellett azonban teret adnának más kulturális programoknak is.

Szakítás

Mint arról beszámoltunk, a 2001-ben indított MEO 2004-ig működhetett a nyugati galériás körökben is népszerű helyszínen, egy felújított gyárépületben.

Mivel azonban az épület tulajdonosa, Winkler Márton és a galériához a gyűjteményt biztosító Kováts Lajos összekülönböztek, a MEO végül megszűnt. A vita oka az volt, hogy Kovátsék nem tudták fizetni az üzemeltetési költségeket, Winkler ezért szerződést kötött egy rendezvényszervező céggel, Az így rendszeressé váló programok azonban lehetetlenné tették a múzeumszerű működést, néhány napra be kellett zárni például a neves Nyári István retrospektív kiállítását.

Világító festmények

A Wax, amely elnevezését az ingatlantulajdonos nevéből (Winkler Art Xperience) képzett betűszó után kapta, a múzeumok éjszakáján nyílik meg. Első kiállítója Kapolka Ágnes lesz, aki UV-festék és olaj keverésével készít világító festményeket.

A művészt a Wax vezetője, az ingatlan tulajdonosának lánya, Árkai Mónika hívta meg, szakemberek javaslatára. Árkai, aki a jövőben csak az operatív feladatokat végzi majd, az Indexnek elmondta, hogy a művészeti vezetői posztra felkértek egy művészettörténészt, de a szerződés aláírása előtt a nevét nem akarta elárulni.

A Wax termeiben láthatóak lesznek Kádár György és Túry Mária munkái is.

A Waxnak saját gyűjteménye még nincs, mivel "egy ilyen nem két fillér", de tervezik, hogy vásárolnak műalkotásokat.

A galéria a tervek szerint szeptembertől kezd igazán működni. A program azonban még ugyanúgy bizonytalan, mint az, hogy milyen egyéb programok lesznek a házban. Az azonban biztos, hogy az épület továbbra is bérelhető rendezvényekre, multicéges partikra.