18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A háború senkinek sem élvezet

2014.01.18. 00:21 Módosítva: 2014.01.18. 00:21
Mégis úgy alakult az élete, hogy a téli háborútól kezdődően minden harcnál ott volt és fotózott. Néhány brutálisabb képe nem is tudott nyomtatásban megjelenni. A Life-sorozatban Carl Mydans.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A 25 legjobb fotós most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy Life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin legjobb fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

Carl Mydans

Carl Mydans a legelső pillanattól a legutolsóig a Life magazinnak dolgozott, sőt egy ideig vezette a japán szerkesztőséget is. A magazin történetének első fotós házaspárja voltak, még a bevetésekre is együtt jártak feleségével, Shelley-vel, sőt fogságba is együtt estek: 1941-ben előbb a Fülöp-szigeteken, majd Kínában töltöttek egy-egy évet. De ez sem rettentette el Ázsiától, már 1944-ben visszatért a Fülöp-szigetekre MacArthurral, ekkor készült az egyik leghíresebb partraszállós képe, amit sokat vádolnak azzal, hogy megrendezett volt. Márpedig ez igencsak távol állna Mydans világától: mivel eredetileg újságírónak készült, ezt a szemléletmódját a fotózásban is tudta alkalmazni. A történelem szemtanújának tartotta magát, a tudósításait is ennek a jelmondatnak rendelte alá. Részletes naplót vezetett, a nap végén mindig pontról pontra leírta, hogy aznap mit látott és mit hallott. Éppen ezért tudta ellátni a japán megbízást is, jóval több volt mint egy egyszerű fotós, nem csak a képekhez értett, de a történelemhez is.

Elsősorban háborús fotósnak tartották, a szovjet-finn háborútól kezdődően minden fontos hadi eseménynél jelen volt, és megrázó felvételeket készített. "Ott kell lenned, ahol zajlanak az események, hogy le tudd őket fotózni. A képet el kell juttatni a szerkesztőségbe, és nagyon pontos jegyzőkönyvet kell vezetned arról, hogy pontosan miről is készült a felvétel" - nyilatkozta egy interjúban. De ez nem jelenti azt, hogy szerette a háborút: "A háború számomra nem élvezet volt, hanem a koromnak egy meghatározó élménye."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport