Kilenc év az apokalipszisben

2014.01.07. 11:41 Módosítva: 2014.01.07. 11:41
A félelmet nem ismerő fotós több időt töltött Vietnámban, mint a legtöbb katona. Sérthetetlenségéről legendák keringtek, kabalaként tisztelték.

A teljes egészében fotókra épülő LIFE magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A 25 legjobb fotós most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások - ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy Life magazin szerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnámi háborúról - ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin 25 legjobb fotósát mutatjuk be az Indexen!

 

Larry Burrows

Amikor a XX. század félelmet nem ismerő fotóriportereiről esik szó, Robert Capa mellett Larry Burrows nevét szokás emlegetni. Larry kilenc évig fotózta a vietnami háborút, pedig szerkesztői többször megpróbálták kevésbé veszélyes munkákra hazacsábítani. Capa és Burrows életében nem csak a vakmerőség a párhuzam: Larry az angol LIFE magazinnál gyakornokoskodott 16 évesen, mikor Capa beküldte hozzájuk a partraszállásról készült anyagát. Az elrontott negatívokért kezdetben Burrows-t vádolták, később kiderült, hogy a vezető szerkesztő hibázhatott. 

Larry az első amerikai csapatokkal érkezett Vietnamba, és több időt töltött a fronton, mint a legtöbb katona. Sérthetetlenségéről legendák keringtek a seregben, a katonák kabalaként kedvelték a veteránt fotóst, pedig Larry mindent elkövetett, hogy a baj a legkevésbé se kerülje el. Akik ismerték, hideg, angol úrként írták le, aki a legrázósabb küldetések után csak azért kért elnézést szerkesztőitől, a harc közben mert nem vette elő a fehér jegyzetfüzetét. Leghíresebb anyaga egy mentőhelikopteres bevetésen készült, mikor a rutinnak gondolt mentőakciójuk közben lecsapott rájuk a vietkong ellenállás. Burrows képei az elképesztő golyózáporról minden addiginál közelebb hozták a harcokat az otthon ülő amerikai családokhoz.

Kilenc év szolgálat után épp egy helikopteres bevetésen érte a halál: 1972-ben négy másik riporterrel együtt lelőtték Laosz felett. Halála után a LIFE magazin hosszú cikkben búcsúztatta, amelynek csak annyi volt a címe: Larry Burrows, fotós.