Összművészeti pályázat Tolkien születésnapjára

2003.11.07. 16:00
A Magyar Tolkien Társaság képzőművészeti, mozgófilmes és irodalmi műveket vár november 28-ig. A nyertesek értékes díjakat kapnak, műveiket pedig kiállítják vagy falinaptárra nyomják.
A Magyar Tolkien Társaság 2004. január 3-án J. R. R. Tolkien 112. születésnapján a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve nagyszabású rendezvényt szervez. Ez alkalomból képzőművészeti, iparművészeti, mozgófilmes és irodalmi pályázatot hirdet.

A pályázatokra olyan alkotásokat várnak, amelyek tárgya, jellege, kivitelezésének módja J. R. R. Tolkien valamelyik, Magyarországon is megjelent művéhez (A Babó, A Gyűrűk Ura, Szilmarilok, Elveszett mesék, A Gyűrű keresése), A Gyűrűk Ura filmhez vagy általában a tolkieni mitológiához kapcsolódik, akár egy konkrét részlet, akár elvont koncepció, párhuzam formájában.

J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien
A pályázatra csak eredeti, jogtiszta, máshol még nem publikált, a szerzői jogok tekintetében semmilyen korlátozás alá sem eső műveket lehet benyújtani.

A beérkezett pályaműveket a Magyar Tolkien Társaság képviselőiből és illetve az adott terület független szakmai képviselőiből álló független szakmai zsűri fogja elbírálni, névtelenül, a jeligék alapján. Az alkotások zsűrizésénél a legfontosabb szempontok: a kreativitás és az eredetiség, a kivitelezés technikai színvonala, illetve a tolkieni mitológia minél mélyebb rétegeinek visszatükröződése.

A zsűri által kiválasztott művekből a Magyar Tolkien Társaság a "Tolkien Születésnap" rendezvény helyszínén kiállítást szervez, illetve valamennyi pályamű hozzáférhető lesz a Magyar Tolkien Társaság hivatalos honlapjá. Az erre alkalmas művek helyet kaphatnak a társaság hivatalos 2004-es falinaptárában is.

A pályázatok beérkezés határideje november 28. éjfél. A részletes nevezési szabályok a litera.hu-n olvashatóak.