Milliós díjazású képregény-pályazat indul

2004.02.17. 16:27
Február 13-án indult útjára a Vadkelet mozgóképregény-pályázat. A hónapokon át tartó verseny fődíja félmillió forint, a versenyzőknek egy tizenkét oldalas képregényt kell elkészíteniük. Jelentkezési határidő március 10.
Zórád Ernőket, Kockás, Mozaik és Alfa képregényújságok rajongóit, feketeöves Flash-dizájnereket, és lelkes kezdőket kíván felkutatni a rajzfilmhu Vadkelet fantázianevű mozgóképregémy-pályázatával. A kiírók azzal a szándékkal indították el a pénzdíjas derbit, hogy feltámasszák az utóbbi időben kissé elhahotásodott, elkreténedett magyar képregény műfaját. A fődíj nem kevés, félmillió forint, ráadásul az alkotókat még némi pénzmaggal is segítik az elsősorban online környezetre kalibrált képregények befejezésében.

A feladat

A pályázók feladata, hogy két és fél hónapon keresztül, fordulóról fordulóra készítsenek egy témájában valamiképpen Európához köthető tizenkét oldalas képregényt. Az alkotások mozgást, interaktivitást és zenét is tartalmazhatnak, ezért előnyt jelent a Macromedia Flash grafikai programban való jártasság, de nem kötelező. A munkát a rajzfilmhu szakmai moderátora segíti, a versenyzőknek minden forduló végén módjuk van egy közös chatelésre a szervezőkkel és egymással.

A fordulók

Az első fordulóban a képregény alapjául szolgáló történet vázlatát, a főbb szereplők felskiccelt figuraterveit kell leadni február 23-ig. A következő fordulóban (március 10.) végleges figuraterveket, a képregény egy oldalát kell beküldeni (a pályázathoz a második fordulóban is lehet még csatlakozni), majd a mozgásokat és hangzóanyagokat kell elkészíteni, hogy aztán április 10-re összeálljon a képregény. Az utolsó előtti fordulóban a bent maradt versenyzők húszezer forintot kapnak.

A pénz és a zsűri

A verseny fődíja félmillió forint, a második díj százezer, a harmadik ötvenezer forint. A nyertes képregényeket online és nyomtatott formában is bemutatják majd, sőt készülnek belőle óriásplakát méretű változatok is. A pályázatkiírók szándéka szerint az igazán sikeres alkotásokból akár folytatás is készülhet. A pályaművekről szakmai zsűri, aminek tagjai: egy képregény-rajongó kisfiú, Igor Lazin a MyFilm animációs stúdió rendezője, Kozma Péter a Karton Galéria vezetője, Kertész László az Informatikai és Hírközlési Minisztériumból, Láng István a Kretén magazin főszerkesztője, valamint Orsós László Jakab kritikus.

A rajzfilmhu egyébként már több pályázatot is kiírt az elmúlt években, legutóbbi - hasonlóan nagyszabású - pályázatán animációs sorozat pilotfilmjének az elkészítése volt a feladat.